Viikko 34/05 (22.-28.8.)

Maanantaille osui vain yksi palaveri, verkossa pidetty irc-kokous päätoimittamieni ilmastosivujen www.ilmasto.org ulkoasu-uudistuksesta. Illan päätteeksi hyppäsin Rovaniemelle menevään yöjunaan. Kävin vähän aikaa turisemassa muiden vihreiden kanssa ravintolavaunussa ja vetäydyin sitten hyttiin lukemaan romaania. Nukuin kehnosti.

Rovaniemellä pidettiin eduskuntaryhmän kaksipäiväinen kesäkokous. Tiistaina kuulimme Tuija Braxin puheen terveysliikunnan merkityksestä ja keikuimme leikkipuiston telineissä, saimme katsauksen kaupungin ja Rovaniemen maalaiskunnan yhdistymisestä, kiertelimme Alvar Aallon suunnittelemissa julkisissa rakennuksissa sekä keskustelimme matkailusta ja ympäristöstä. Jotain Lapin matkailusta kertonee se, että hotellissamme oli aamiaisella tarjolla japanilaisten suosimaa misokeittoa.

Illalla saunoimme metsähallituksen mailla komean kosken rannalla Vaattungissa. Comico-baarissa pidettyjen iltabileiden ohjelma oli hämmentävä; ei kovinkaan romanin näköisen nuoren miehen esittämää romanimusiikkia äänentoistohäiriöiden kera ja runonlausuntaa, jota leimasi kutakuinkin jokaisessa runossa esiintyneet sanat “kiima” ja “hiki”. Ei ihan sitä mitä illanvietolta odotin, mutta odotukset ovat porvarillisia ja niiden ravisteleminen tervettä.

Keskiviikkona käsittelimme ryhmäkokouksessa eniten hallituksen budjettiesitystä. Totesimme hallituksen linjaukset ympäristön kannalta kestämättömiksi ja joukkoliikennettä laiminlyöviksi. Eduskuntaryhmän budjettitiedotteen voi lukea täältä.

Lehdistötilaisuudessa toimittajat kysyivät eduskuntaryhmän puheenjohtajistolta kantoja hallituksen sisäiseen kiistaan eri liikennehankkeiden tärkeysjärjestyksestä sillä seurauksella, että Aamulehti kirjoitti juttunsa alaotsikossa vihreiden vastustavan Tampereen läntistä ohikulkutietä. Johtopäätös oli liian suoraviivainen, joten oioin väärää käsitystä mielipidekirjoituksella, joka julkaistiin seuraavalla viikolla.

Kokouksessa sovittiin myös uudesta valiokuntapaikkajaosta ja käsiteltiin ilmasto- ja energiastrategiaa. Kerroin strategian käsittelytilanteesta ja perustelin, miksi strategiasta käytävään keskusteluun osallistuminen on meille vihreille tärkeää ja hyödyllistä.

Muiden mentyä luontokävelylle jäin hotellin aulaan tapaamaan Lapin yliopiston avaruus- ja ilmailuoikeuden professoria. Olin törmännyt häneen keväällä lentokoneessa palatessani Hollannista Suomeen, ja lupasin ottaa yhteyttä, kun tulen Rovaniemelle.

Yöjunassa pelasin ennen nukkumaanmenoa seiskaa ravintolavaunussa vihreiden avustajien kanssa. Nukuin paljon paremmin kuin menomatkalla.

Torstaina perillä Helsingissä palaveerasin pari kertaa ilmastoasioista ja kerran arktisen alueen yhteistyöstä. Minut valittiin puolueen puheenjohtajaksi nousseen Tarja Cronbergin tilalle arktisen alueen parlamentaarikkokonferenssiin. Minua kiinnostaa erityisesti mahdollisuus nostaa arktisen yhteistyön kautta esille ilmastonmuutosta; se kun etenee nopeimmin juuri arktisella alueella.

Lauantaina matkustin Vammalaan Pirkanmaan vihreiden piiripäiville. Esittelin johdollani laadittua vihreää ilmasto- ja energiaohjelmaa Kestävää hyvinvointia ilmastonsuojelulla [linkki] ja kerroin, miten paikalliset vihreät yhdistykset ja aktiivit voivat omalta osaltaan toimia ilmastonsuojelun puolesta. Samalla oli mukava tavata vihreitä eri puolilta Pirkanmaata ja vaihtaa kuulumisia.

Illaksi tulin takaisin Tampereelle, jotta ehdin Vinnarien yhteisille 30-vuotissyntymäpäiville Kaupinojan saunalle. Juhlassa tarjottu intialainen ruoka oli hyvää, mutta sauna käsittämättömän kuuma. Saunominen paitsi tuntui ikävältä, myös jätti jälkeensä ihoon punaisena helottavan marmorikuvion.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *