Uusi alku nokialaisille

Kännykkäjätti Nokia ilmoitti eilen tähtäävänsä 1 400 työpaikan vähentämiseen Suomesta. Lisäksi firmasta toiselle työnantajalle, Accentureen, siirtyy arviolta 1 500 työntekijää.

Ilmoitus on erityisen merkittävä kotikaupungissani Tampereella. Nokia on kaupungin suurin yksityinen työnantaja.

Tampereelta työpaikkoja on vähenemässä arviolta 400–500. Suunnilleen saman verran nokialaisia siirtynee täällä Accenturelle.

Luvut ovat kiistatta hurjia. Jokainen menetetty työpaikka on ikävä uutinen.

Silti moni taisi eilen huoahtaa helpotuksesta. Tilanne on pelättyä parempi.

Millään paikkakunnalla Suomessa ei Nokian toiminta lakkaa kokonaan. Työnsä menettää myös harvempi kuin pahimmissa uhkakuvissa.

Miten Nokiasta lähtevät osaajat saadaan tässä tilanteessa pidettyä Suomessa ja Tampereella? Miten huolehditaan siitä, etteivät ihmiset tipu tyhjän päälle?

Nokian osaajilla on onneksi kysyntää. Moni on jo hakenut tai hakemassa uusia tehtäviä – tai lähtenyt perustamaan oman yrityksen. Nyt tarvitaan turvallinen ja vankka silta vanhasta työstä uuteen.

Mahdollisuuksia on paljon, niin kuin Intelin tuore ilmoitus perustaa Tampereelle tuotekehitysyksikkö osoittaa. Myös kaksi vuotta sitten lakkautetun Nokian Jyväskylän-yksikön työntekijöistä lähes kaikki ovat löytäneet uusia töitä.

Nokian on suurena työnantajana kannettava vastuunsa. Mahdollisimman monelle on haettava uusia tehtäviä yhtiön sisällä tai liepeillä.

Nokia on jo ilmoittanut tarjoavansa irtisanottaville mm. uraneuvontaa, koulutusta ja rahoitustukea. Tähän työhön on yhtiön nyt satsattava riittävästi. Mukaan urakkaan tarvitaan myös valtiota, kuntia, korkeakouluja ja yrityksiä.

Suomessa on puhuttu pitkään tarpeesta luoda ”uusi Nokia”. Tämä tavoite ei taida olla ihan realistinen.

Sen sijaan Suomeen voidaan luoda satoja kasvuyrityksiä ja tuhansia pk-yrityksiä, mini- ja mikronokioita. Näiden synnyttämiseen julkisen vallankin pitää laittaa paukkuja.

Oras Tynkkynen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *