Viikko 45 (3.-9.11.): Vihdoin täällä: ilmasto- ja energiastrategia

Maanantain tein pääosin töitä kotona. Aamusella kävin Tampereen Radion suorassa haastattelussa.

Tiistaina istuin aamupäivän Energiateollisuus ry:n tulevaisuusverstaassa pohtimassa alan pitkän aikavälin näkymiä. Iltapäivällä vedin tulevaisuusselonteon asiantuntijaryhmän kokouksen ja kävin istunnossa.

Muuten päivä oli kovin mediapitoinen. Annoin haastattelut Sähköliiton lehteen Vasamaan, YLEn tv-uutisille, Etelä-Suomen Sanomille ja Washington Monthlylle.

Välissä ehdin käydä työterveysasemalla esittelemässä kipeää kurkkuani. Tulehdusarvot olivat kunnossa ja kuumekin tuskin havaittava, joten terveydenhoitaja määräsi vain lepoa ja oireenmukaista hoitoa. En siis uskaltanut käydä pariin päivään kuntosalilla.

Keskiviikko alkoi hallitusryhmän ja ympäristövaliokunnan kokouksilla. Niiden jälkeen avasin ja johdin puhetta tulevaisuusselonteon kahden taustaselvityksen julkistamisseminaarissa Säätytalolla.

Ensimmäinen julkistetuista selvityksistä tarkastelee tehokasta ilmastopolitiikkaa. Raportissa pohditaan erityisesti sitä, millä toimilla ja ohjauskeinoilla voidaan saada suurin päästövähenemä edullisimmin. Selvityksessä tarkastellaan myös päästövähennysten oheisvaikutuksia ja talous- ja työllisyysvaikutusten arvioinnissa käytettyjä menetelmiä.

Toisessa selvityksessä arvioidaan ns. tuulivuotoa eli päästörajoitusten ilmastohyötyjä rajoitusten ulkopuolisissa maissa. Selvityksen mukaan päästörajoitukset stimuloivat päästövähennyksiä myös muissa maissa mm. kehittämällä ja kaupallistamalla uutta teknologiaa sekä näyttämällä esimerkkiä.

Istunnon jälkeen puhuin Haaga-Heliassa ympäristötoimittajien seminaarissa ilmastoneuvottelujen näkymistä Balin kokouksen jälkeen. Koetin myös tarjota vinkkejä ilmastopolitiikasta kirjoittaville toimittajille.

Torstaina koitti kauan odotettu hetki: hallitus julkisti ilmasto- ja energiastrategiansa. Strategiassa on Vihreiden näkökulmasta sekä paljon hyvää (erityisesti energiankulutuksen kääntäminen ensimmäistä kertaa laskuun) että ei niin hyvää (keltaisen valon näyttäminen ydinvoiman lisärakentamiselle). Tiedotteemme voi lukea täällä.

Tulos on kuitenkin kaikkien hallituspuolueiden tyydyttävä kompromissi. Niin kuin viikkopäiväkirjan uskolliset lukijat tietävät, aika paljon teetä ja mustikkapiirakkaa on 1,5 viime vuoden aikana kulunut strategiaa väännettäessä.

Aamupäivällä pidin Pasilassa avauspuheenvuoron valtakunnallisilla Metsäpäivillä. Messukeskuksen salissa kuunteli kahdeksisensataa metsäalan ammattilaista, kun puhuin ilmaston ja metsien kytköksistä.

Ilmastonmuutoksen torjumiseksi maailman metsäkato on pysäytettävä ja metsistä saatavan bioenergian käyttöä lisättävä. Metsiä tarvitaan myös radikaalin vähähiilisillä poluilla. Käyttämällä puuta rakennusmateriaalina ja yhdistämällä hiilen talteenotto ja varastointi bioenergian tuotantoon voidaan ilmakehään päästettyä hiiltä sitoa takaisin.

Lounaan jälkeen annoin haastattelun Veronalentaj… anteeksi -maksajien keskusliiton Taloustaito-lehteen. Eduskuntaryhmän kokous oli tavan mukaisesti kahdelta ja istunto sen jälkeen.

Perjantaiaamun piristykseksi kampesin itseni Ilmalaan MTV3:n studioon klo 6:40. Koetin vastailla Huomenta Suomessa koherentin oloisesti vanhan opiskelu- ja työkaverini Markus Hipin kysymyksiin tuoreesta strategiasta.

Aamupäivällä palaveerasin taas tulevaisuusselontekotiimini kanssa, iltapäivällä kävin istunnossa. Sieltä ehdin hyvin Tampereelle parturiin.

Päivän aikana Vihreä Lanka julkaisi vihreää turvallisuutta käsittelevän kolumnini. Jätin myös kirjallisen kysymyksen etälamauttimista.

Illalla kävin vielä Tampereen porkkanamafian ensimmäisessä tempauksessa Café Europassa. Kahvila on luvannut käyttää 70 % päivän lisämyynnistä energiatehokkuusinvestointeihin kuten ilmanvaihdon uusimiseen. Kartutin siis glögikupillisellani illan aikana energiatehokkuuden parantamiseen kertynyttä 3 500:ta euroa.

Viikonlopun vietin perheen luona Keski-Suomessa. Lauantai kului mökillä äidin kanssa, isänpäivä isän ja pikkusiskon kanssa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *