Varsovassa myrskyää

Joukko ympäristö- ja kehitysjärjestöjä sekä ammattiyhdistysliikkeen kattojärjestö ITUC ovat marssineet ulos Varsovan ilmastokokouksesta. Järjestöt ovat pettyneet neuvotteluiden tahmeuteen.

Järjestöjen tiedotteessa arvioidaan, että nykymenolla Varsovan kokous on tuottamassa liki nollatuloksen. Osa rikkaista maista on löysentänyt päästötavoitteitaan, ja harva on pitänyt kiinni rahoituslupauksistaan. Isäntämaa Puola on satsannut päästövähennysten sijaan kivihiilen puolustamiseen.

Järjestöt lupaavat nyt käyttää aikaa ja energiaa kansalaisten mobilisoimiseen ilmastonsuojelun puolesta. Näin seuraavassa ilmastokokouksessa Perun Limassa 2014 poliittinen valmis edetä on jo toivottavasti vahvempi.

Varsovan neuvotteluissa on protestoitu aiemminkin. Uutistietojen mukaan joukko kehitysmaita poistui turhautuneina neuvotteluista, joissa käsiteltiin ilmastonmuutoksen haittojen korvaamista.

P1020932_600px

Filippiinien neuvottelija Yeb Sano taas ilmoitti paastoavansa siihen asti, kunnes kokous nytkähtää liikkeelle. Hän sai tuekseen pari sataa paastoajaa, joukossa mm. suomalainen Kaisa Kosonen Greenpeacestä.

Kansalaisjärjestöt ovat kautta neuvottelujen historian moittineet valtioita kunnianhimon puutteesta ja vaatineet tarmokkaampia toimia. Silti koskaan aiemmin ne eivät ole jättäneet neuvotteluja.

Nähtäväksi jää, miten ulosmarssi vaikuttaa – vai vaikuttaako mitenkään. Järjestöt korostavat, että ne eivät vastusta neuvotteluja, vaan ainoastaan etenemisen hitautta.

Toivottavasti protestit ravistelevat valtioita hakemaan sopua, jotta Varsovan kokouksessa saadaan otettua askelia kohti vahvaa ja kattavaa ilmastosopimusta.

Oras Tynkkynen

One Response

  1. “Toivottavasti protestit ravistelevat valtioita hakemaan sopua, jotta Varsovan kokouksessa saadaan otettua askelia kohti vahvaa ja kattavaa ilmastosopimusta.” Missäs minä olen nähnyt samanlaisen tekstin aiemmin… ah, totta: Köpis, Cancun, Durban, Doha…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *