Pieni maailmanpelastusopas nyt saatavilla

Mitä opin pitämällä kiitollisuuspäiväkirjaa

31.12.2016

Elämäntaito-oppaiden vakiovinkkeihin kuuluu kiitollisuuspäiväkirja. Siihen kirjataan päivittäin asiat, joista on kiitollinen. Tutkimusten mukaan kiitollisuuden kirjaaminen ja ilmaiseminen parantavat ihmisten onnellisuutta.

Aloin pitää päiväkirjaa vajaa vuosi sitten. Mitä opin tuona aikana?

Olen huono pitämään päiväkirjaa. Ohjeen mukaan joka päivä olisi hyvä kirjata kolme syytä kiitollisuuteen. Onnistuin tässä harvoin.

Kirjaamisessa ei varsinaisesti auttanut valitsemani sovellus, joka ei mm. tunne ääkkösiä eikä toimi ilman verkkoyhteyttä. Olennaisempi syy on kuitenkin:

Samat aiheet toistuvat. Olisi tuntunut vähän hölmöltä kirjata samoja asioita päivästä toiseen. Siksi välillä pidin taukoa ja tartuin sovellukseen vasta, kun vastaan tuli jotain vähemmän tavanomaista.

Läheisillä on väliä – paljon. Tutkimukset päätyvät johdonmukaisesti samaan tulokseen: läheiset ihmissuhteet ovat ratkaisevia onnellisuuden kannalta. Ei olekaan yllätys, että päiväkirjassa painottuvat perhe ja muut läheiset.

Kuusi kokonaisuutta korostuu. Yleisimmät kiitollisuuden aiheet voi – läheisten lisäksi – jaotella minulla kuuteen koriin: luontoon, ruokaan, musiikkiin, omaan aikaan ja oloon, töihin sekä liikuntaan. Ruoka ja musiikki yllättivät itseni eniten.

Sekä työt että joutilaisuus ilahduttavat. Toisinaan parasta on, kun saa lähteä vasta kello yhdeksän junalla tai ehtii ottaa nokoset. Toisaalta yhtä lailla ilahduttaa se, jos on jo varhain aamusta saanut monenlaista aikaan.

Iloita voi pienistäkin asioista. Osa kiitollisuuden aiheista on suuria. Usein ilahduttavat kuitenkin pienet asiat, kuten junan lipunmyyjältä saadut kahvilipukkeet tai tikan rummutus lyhtypylväässä.

Esimerkiksi näistä olen ollut kiitollinen:

Enemmän nokosia, saunomista ja sienestämistä. Päiväkirjan avulla voi tunnistaa yksinkertaisia asioita, jotka tekevät iloiseksi. Näitä ovat mm. nokoset, sauna, luonnossa liikkuminen ja sieniruuat.

Oras Tynkkynen

Facebook-kommentit

comments

Powered by Facebook Comments

Kommentoi

Kommentit moderoidaan spammin välttämiseksi. Asiattomia kommentteja ei julkaista, ja laittomat viestit ilmoitetaan poliisille.