Jälleenrakentaja

Vihreät sai hiljattain historiansa suurimman vaalitappion. Tulos oli niin pysäyttävä, että se on pakottanut työlääseen itsetutkiskeluun.

Minua tehtävä puolueen jälleenrakentamisesta kuitenkin innostaa. Pidän myös Vihreiden tulevaisuuden näkymiä valoisina.

Olen aiemmin käsitellyt sitä, mihin suuntaan puoluetta pitää mielestäni kehittää ja millä tavalla haluan politiikkaa tehdä. Tässä kirjoituksessa tiivistän vision, kärkiehdotuksia ja kokemukseni.

6 kohdan visio
Vihreät voi nousta vaalitappiosta aiempaa vahvempana, mutta se edellyttää uutta linjaa. Visioni puolueen tulevaisuudesta voi tiivistää kuuteen kohtaan.

  1. Koko Suomen puolue. Vihreiden pitää vastata uskottavasti ihmisten haasteisiin niin pohjoisessa kuin etelässä, yhtä lailla suurissa kaupungeissa, ympäryskunnissa kuin maalla.
  2. Ihmisten arjessa kiinni. Vihreiden on tarjottava kestäviä ratkaisuja ihmisten arkisiin huoliin – on sitten kyse kohonneista elinkustannuksista, ikäihmisten hoivasta tai katuturvallisuudesta.
  3. Mitään unohtamatta. Vihreiden pitää osallistua rohkeasti keskusteluun kaikilla politiikan osa-alueilla kansantaloudesta kansanterveyteen ja maanpuolustuksesta maatalouteen.
  4. Rehtiä puhetta. Vihreiden on puhuttava suoraan, tiiviisti ja ymmärrettävästi.
  5. Monimuotoisuus kunniaan. Vihreisiin pitää mahtua erilaisia painotuksia ja tekemisen tapoja, jotka voivat monipuolistaa kuvaa vihreydestä ja tarjota vaihtoehtoja äänestäjille.
  6. Kaikki tervetulleita. Vihreiden pitää tehdä mukaan lähteminen houkuttelevaksi kaikenlaisille vihertävästi ajatteleville ihmisille taustasta riippumatta.

6 ehdotuksen paketti
Vihreiden uudistaminen edellyttää laajaa toimintaohjelmaa, joka pitää laatia yhdessä. Tässä kuitenkin kuusi ehdotustani harkittavaksi.

  1. Neljän vuoden strategia. Vihreiden on laadittava koko vaalikauden mittainen strategia,      jolla puoluetta rakennetaan uudelleen.
  2. Vaalipiirihankkeet. Strategia pitää viedä piiritasolle niin, että eduskuntavaalien kannalta ratkaisevissa vaalipiireissä rakennetaan polku kansanedustajapaikkojen kasvattamiseen.
  3. Pitkäjänteinen ehdokashankinta. Vahvojen listojen kokoaminen edellyttää sitä, että suhteita tavoiteltuihin ehdokkaisiin rakennetaan määrätietoisesti jo vuosia ennen vaaleja.
  4. Uudet kanavat haltuun. Vihreät hallitsi aikoinaan some-alustoja – nyt uudet kanavat pitää ottaa taas haltuun.
  5. Veteraanien osaaminen käyttöön. Vihreille on kertynyt mittava vaikuttajien reservi, jonka osaaminen ja kokemus on tärkeä saada paremmin käyttöön.
  6. Tukea vähemmistövihreille. Vihreiden pitää vahvistaa yhteiskunnassa tai puolueessa aliedustettujen ryhmien mahdollisuuksia edetä, on sitten kyse rodullistetuista, ikäihmisistä, miehistä, ammatillisen koulutuksen saaneista tai transihmisistä.

Neljännesvuosisadan kokemus
Olen toiminut Vihreissä runsaan neljännesvuosisadan. Olen vaikuttanut mm.

  • Tampereen kaupunginvaltuustossa 1997– (varsinaisena valtuutettuna 2001–)
  • kansanedustajana 2004–15 ja 2023–
  • eduskuntaryhmän puheenjohtajana 2013, varapuheenjohtajana 2013–14
  • varapuheenjohtajana eduskunnan ympäristövaliokunnassa 2006–07 ja tulevaisuusvaliokunnassa 2011–15
  • puolueen varapuheenjohtajana 2009–13
  • Euroopan vihreiden hallituksen jäsenenä 2016–22
  • poliittisen ohjelman 2022 ja periaateohjelman 2012 työryhmien puheenjohtajana sekä kolmen muun ohjelmatyöryhmän puheenjohtajana    

Haen Seinäjoen puoluekokouksessa Vihreiden varapuheenjohtajaksi, koska uskon, että minulla on puolueen uudistamisessa annettavaa. Toivon ehdokkuudelleni tukea, jos pidät visiotani, ehdotuksiani ja kokemustani tehtävässä hyödyllisinä.

Oras Tynkkynen

2 Responses

  1. Niin, kaavailet vihreille jonkinlaista yleispuolueen ohjelmaa. Sellaisiahan Suomessa on jo nokko, eikä tule olemaan helppoa erottautua eduksi hamaahkosta massasta. Toisaalta näyttää siltä, ettei pelkästään luonnon- ja ympäristönsuojelu riitä kantamaan puoluetta eteenpäin. Vihreillä on ollut käsittääkseni ainakin kaksi ongelmaa: puoluejohdon henkilökohtaiset ominaisuudet, ja aivan överiksi mennyt ilmastonmuutosuskonto. Mahtaako sinulla olla oikeaa käsitystä siitä, kuinka vastenmieliseksi Ohisalon ylimielinen besservisseröinti kentällä koetaan, tai on koettu. Ilmastonmuutokseen liittyen: järki käteen. Hiilidioksidi ei ole ongelma edes globaalisti, saati Suomen ‘päästöt’, 0,14 promillea koko potista. Kunnianhimoinen hiilineutraalius ennen muita, vuoteen 2035 mennessä, VMP! Suomihan on jo hiilinielu kansainvälisten arvioiden mukaan. Kolmannesta ongelmasta, lapsellisen yksisilmäisestä energiapolitiikasta on luojan kiitos jo ainakin osittain irrottauduttu. Siis: maltillinen järki-ihminen puolueen johtajaksi, ja selkeä irtiotto kaikenlaisesta hihhuloinnista – jota suomalaiset ovat aina vierastaneet – niin ehkäpä se siitä.

  2. Niinpä, Olavi…
    Minusta Vihreät pitäisi jälleen tai uudelleen rakentaa vaihtoehtoiseen talousjärjestelmään pyrkiväksi “vallankumoukselliseksi” kansanliikkeeksi. Utopioita tarvitaan! “Tehtävänä on maailman muuttaminen.” Karl Marx

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *