tästä katastrofista Bruce Willis ei meitä pelasta

12 vähän yllättävämpää ilmastovinkkiä

Oletko kyllästynyt kuulemaan samoja ilmastovinkkejä lentämisen vähentämisestä, kasvisten suosimisesta ja vihreään sähköön vaihtamisesta? Joko olet kahlannut läpi kaikki 100 Sitran arjen tekoa? Ei hätää, tässä 10 vähän yllättävämpää vinkkiä ilmaston puolesta!

1) Kirjoita pankille
Pankit rahoittavat suoraan tai epäsuorasti ilmastokriisiä kiihdyttäviä toimia kuten öljynporausta ja lihantuotantoa sademetsäalueilla. Ota siis yhteyttä pankkiisi ja kysy, miten se takaa, että eurosi eivät vauhdita ilmastonmuutosta. Jos vastaus ei vakuuta, kannattaa harkita pankin vaihtamista.

2) Hillitse väestönkasvua
Muiden tekijöiden pysyessä samana kiivaampi väestönkasvu tarkoittaa enemmän päästöjä – ja köyhissä maissa isoja sosiaalisia ongelmia. Suomessa Väestöliiton kautta voi tukea perhesuunnittelua Malawissa. Planned Parenthoodia tukemalla auttaa hillitsemään väestönkasvua Yhdysvalloissa, jossa päästötaso asukasta kohti on erityisen korkea.

3) Someta kestävistä valinnoista
Me ihmiset olemme sosiaalisia eläimiä, joten haemme vaikutteita vertaisilta ja annamme niitä itse. Kerro siis sosiaalisessa mediassa, kun teet kestäviä valintoja kuten lomamatkan junalla. Ruotsissa ilmiöllä on jo oma sana: tågskryt, junamatkustamisella kerskailu (joskin kerskailun sijaan kestävistä valinnoista voi kannattaa kertoa toteavasti).

4) Kirjoita mielipidepalstalle
Yksi panos-tuotossuhteeltaan parhaita ilmastovaikuttamisen keinoja on kirjoittaa oman alueen lehden mielipidepalstalle. Mitä pienempi lehti, sitä matalampi kynnys asiallisen jutun julkaisemiselle usein on. Napakan kirjoituksen laatii melko lyhyessä ajassa, mutta sillä tavoittaa helposti tuhansia ihmisiä.

5) Lainaa rahaa
Lainoittamalla saa saman rahasumman riittämään pitemmälle. Ruotsalainen Trine sijoittaa joukkoistamalla keräämiään varoja aurinkoenergiahankkeisiin kehitysmaissa. Kiva.org puolestaan tarjoaa mahdollisuuden lainoittaa monenlaisia yksityishenkilöiden hankkeita.

6) Allekirjoita kansalaisaloite
Kansalaisaloitteilla voidaan ajaa ilmastoa tukevia lakimuutoksia. Tätä kirjoittaessa Suomessa on vireillä aloite lentoverosta. Eurooppalaisilla kansalaisaloitteilla vaaditaan puolestaan mm. ilmastokriisitoimia, vähimmäishintaa päästöille ja lentopolttoaineen verottamista.

7) Puolusta ilmaston puolustajia
Tuhannet ihmiset kamppailevat ilmaston puolesta ympäri maailmaa terveytensä, hyvinvointinsa ja jopa henkensä uhalla. Voimme auttaa tukemalla heitä suojelevia järjestöjä. Tällaisia ovat esimerkiksi Amazon Frontlines, Earth Rights Defenders ja Global Witness.

8) Nosta ilmastopäivityksiä
Some-alustojen algoritmit määräävät, miten päivitykset näkyvät käyttäjille. Hyviä ilmastopäivityksiä voi tukea reagoimalla niihin – Facebookissa esimerkiksi sydämellä osoitettava ihastuminen tehoaa paremmin kuin pelkkä peukuttaminen. Keskustelun sävyyn voi myös vaikuttaa kirjoittamalla vaikka lyhyenkin kannustavan kommentin (esim. ” samaa mieltä!” tai ”tärkeä asia”).

9) Jätä asiakaspalautetta
Yritykset ovat kiinnostuneita asiakkaista, koska muuten ne ovat pian entisiä yrityksiä. Pyydä siis ilmastoa säästäviä vaihtoehtoja (esim. kahvilassa kasvimaitoa) ja kysy tuotteiden alkuperästä (esim. mistä liha on peräisin). Julkinen palaute sosiaalisessa mediassa tavoittaa myös muita ihmisiä.

10) Liity sähköisiin verkostoihin
Internetverkostot kokoavat kansalaisia vaikuttamaan yhdessä ilmaston ja muiden tärkeiden asioiden puolesta. Avaaziin kuuluu jo noin 55 miljoonaa ihmistä ympäri maailmaa. Euroopassa vaikuttavat mm. WeMove ja Tilt.

11) Lähde mukaan puolueeseen
Vaalien välillä politiikkaan voi vaikuttaa myös puolueiden kautta. Luonteva tapa on liittyä jonkin tarmokkaimmin ilmastoa puolustavan puolueen jäseneksi. Vaihtoehtoisesti voi lähteä mukaan muuten eniten sydäntä lähellä olevaan puolueeseen ja pyrkiä kampeamaan sitä ilmaston kannalta parempaan suuntaan.

12) Puhu ilmastosta
Yksi aliarvostetuimmista työkaluista on yksinkertaisesti puhua ilmastosta. Mitä useampi keskustelee ilmastosta ihan arkisissa yhteyksissä, sitä isomman joukon aihe tavoittaa – ja sitä ilmeisemmäksi tulee, että ilmastosta ovat huolissaan tavalliset, itsen kaltaiset ihmiset. Puhu siis aiheesta luontevan oloisissa tilanteissa esimerkiksi työpaikan kahvitauolla, vanhempainillassa tai baarikierroksella.

Oras Tynkkynen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *