Iltakoulu: Kuusi syytä olla ryhtymättä kansanedustajaksi

Tampereen yliopiston ainejärjestö Iltakoulun julkaisu, joulukuu 2004

Yliopiston käytävillä parveilee uravalintaa kuumeisesti pohtivia opiskelijoita. Jos et ole vielä päättänyt, ryhdytkö isona valtion virkahenkilöksi, yritysjohdon konsultiksi, pitkäaikaistyöttömäksi vai kansanedustajaksi, kannattaa ehkä lukea tämä kirjoitus.

Rapiat neljä kuukautta kestäneen kansanedustajan urani aikana olen keksinyt kuusi hyvää syytä olla ryhtymättä kansanedustajaksi. Kansanedustaja

1) saa liikaa rahaa. Mihin kukaan tarvitsisi liki 7 000 euroa kuukaudessa? Työn teettäminen on tosin Suomessa sen verran hintavaa, että olen onnistunut ratkaisemaan ongelman palkkaamalla ylimääräisen puolipäiväisen avustajan Tampereelle.

2) ei ehdi perehtyä asioihin. Tv:tä katsoessa on joku saattanut joskus miettiä, miten kansanedustajat ehtivät käydä läpi kaikki pöydillä notkuvat paperiläjät. No, emme me ehdikään. Jos joku ujuttaisi hallituksen esitykseen laiksi jalometallituotteista annetun lain muuttamisesta ehdotuksen, jolla Suomen valtiomuoto muutettaisiin surrealistiseksi monarkiaksi, yksikään kansanedustaja ei välttämättä huomaisi sitä.

3) joutuu usein yöpymään etäisessä merenrantakaupungissa. Helsinki on ihan mukava paikka verrattuna esimerkiksi Bukarestiin. Silti aikaansa viettäisi mieluummin Tampereella.

4) ei aina ehdi syödä. Itse asiassa välillä ei ehdi käydä edes vessassa. Miksei väestön ikärakenteen muutosta käsittelevässä tulevaisuusselonteossa oteta kantaa siihen, miten eduskuntatyö järjestetään sitten, kun enemmistö kansanedustajista on pidätyskyvyttömyydestä ja eturauhasen liikakasvusta kärsiviä ikäihmisiä?

5) joutuu asioimaan eduskunnan atk-tuen kanssa. Eduskunnan lisärakennus on ollut käytössä jo yli viisi kuukautta, eikä wlan-verkko toimi vieläkään. Tämän maanko piti edustaa tietoyhteiskuntakehityksen terävintä kärkeä?

6) pilaa terveytensä. Istun päivittäin 4-8 tuntia kokouksissa ja 2-6 tuntia tietokoneen ääressä. Kun mukaan lasketaan junassa vietetyt tunnit, alkavat tuki- ja liikuntaelimet protestoida ankarasti. Jos tämän lehden lukijoista löytyy valan vannoneita osteopaatteja tai astanga-kouluttajia, kannattaa ottaa yhteyttä.

Tasapuolisuuden nimissä on mainittava, että eduskuntatyössä on myös hyviä puolia. Kansanedustaja

1) saa baarissa juttuseuraa. Eduskuntaan nousun jälkeen ei ole tarvinnut notkua baaritiskillä yksin. Ja minua saa todellakin tulla nykäisemään hihasta, kunhan lähestyjän veren alkoholipitoisuus on alle kaksi promillea ja aikeet kunnialliset.

2) voi hyödyntää valtavaa koneistoa. Eduskunnan työntekijät ovat avuliaita ja mukavia. Avustajat vasta arvokkaita ovatkin. Silloin kun avustaja ei taustoita aloitetta Reilun kaupan tuotteiden suosimisesta julkisissa hankinnoissa, hän voi vaikkapa hakea pölynimurin enoni kantabaarin pitäjältä. Muuten kämppäni lattiaa peittäisi yhä paksu pölykerros. Kiitos Ansku ja OP.

3) noteerataan. Yht. yo Tynkkysen kanta kuukkelien elinolojen turvaamisesta Virtain Riponevalla ei olisi ehkä kiinnittänyt mediassa huomiota. Kansanedustaja Tynkkysen kanta sen sijaan pantiin merkille.

4) oppii ymmärtämään toisin ajattelevia. On kasvattavaa yrittää hahmottaa, mikä saa ihmisen lankeamaan kilpailukykyfetisismiin tai toimimaan Eteläranta 10:n käsinukkena.

5) saa mielenkiintoisia kutsuja. Haluan tässä yhteydessä esittää julkisesti pahoitteluni Parkanon kaupungille, koska en päässyt osallistumaan hirvenkaatoretkelle. Ehkä sitten ensi syksynä.

6) pääsee päättämään tärkeistä ja mielenkiintoisistakin asioista. Mikä voisi olla mielekkäämpää työtä kuin sellainen, jossa voi yrittää parantaa 5,2 miljoonan suomalaisen – ja vähän myös maailman 6,4 miljardin ihmisen – elämää?

Oras Tynkkynen
kansanedustaja (vihr.)
Tampere

PS. Jos on kiinnostunut työstäni eduskunnassa, kannattaa poiketa osoitteessa www.oras.net. Sinne on kerätty kaikki tekemäni kirjalliset kysymykset, talousarvioaloitteet, tiedotteet ja sen sellaiset.