Joskus radikaaleinta on olla ihmisiksi

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho kertoi Ylen haastattelussa saavansa ”jollain perverssillä tavalla kiksejä” siitä, että häntä haukutaan. Itse koen toisin.

En saa kiksejä sen paremmin haukuttavana olemisesta kuin haukkumisestakaan. Pikemminkin seuraan vihaista ja repivää yhteiskunnallista keskustelua huolestuneena.

Miten keskustelua voisi sitten käydä rakentavammin? Hahmottelen alla kymmenen ohjenuoraa.

En varmastikaan osaa noudattaa kaikkia ja aina. Sen ei silti kannata estää yrittämästä.

Haluan ajatella, että jos on asiaa, ei tarvitse huutaa. Kun keskustelu ympärillä kärkevöityy, radikaaleinta voi olla yksinkertaisesti olla ihmisiksi.

1) Kiitä
Kotona ja päiväkodissa opimme kiittämään, mutta politiikassa taito unohtuu nopeasti. Hyvistä päätöksistä ja puheenvuoroista kannattaa kiittää – riippumatta esittäjän puoluekannasta.

2) Kysy
Ihmiset olettavat usein keskustelukumppanin mielipiteitä, tulkintoja ja arvoja. Arvailun sijaan parempi on kysyä: mitä oikein ajattelet tästä, oletko todella sitä mieltä.

3) Keskity sisältöihin
Mielipiteitä voi esittää monenlaisista syistä, myös kyseenalaisista. Näkemyksiä on silti hedelmällisempää arvioida niiden ansioiden – ei esittäjän – perusteella

4) Yritä ymmärtää
Kiihkeissä keskusteluissa voi olla vaikea ymmärtää vastapuolta. Yritys ymmärtää kuitenkin tasoittaa tietä vuoropuhelulle ja sovulle.

5) Hae yhteistä
Kaikilla ihmisillä on jotain yhteistä – useimmilla paljonkin. Keskittyminen välillä siihen, mitä jaamme, auttaa meitä keskustelemaan rakentavammin kaikesta siitä, josta olemme eri mieltä.

6) Pitäydy tosiasioissa
Erityisesti sosiaalisessa mediassa haetaan usein oikoteitä: pelkistetään, kärjistetään ja liioitellaan. Tosiasioissa pitäytyvä ja tarkkuutta tavoitteleva tyyli auttaa hillitsemään ylilyöntejä.

7) Kuuntele ja vahvista hiljaisia ääniä
Kaikkien ääni ei kuulu yhteiskunnallisessa keskustelussa yhtä lailla. Kuuntele siis myös heitä, jotka eivät puhu huutaen, ja anna heidän puheenvuoroilleen tilaa.

8) Sivuuta trollit
Trollien tarkoitus ei ole edistää rakentavaa keskustelua, vaan tietoisesti estää se. Siksi ajan käyttäminen heidän kanssaan väittelemiseen on paitsi turhaa, jopa haitallista.

9) Vahvista rajoja
Keskustelussa on hyvä sietää myös räväköitä kantoja ja tyylejä. Kaikkea ei kuitenkaan tarvitse eikä pidäkään sallia: esimerkiksi väkivallalla uhkaaminen on aina yksiselitteisesti väärin.

10) Kunnioita toista ihmisenä
Vinkeistä ehkä vaikein on kunnioittaa toista ihmisenä myös ja erityisesti silloin, kun hänen kanssaan on jyrkästi eri mieltä. Kunnioitus ei tietenkään tarkoita samaa asiaa kuin myötäily.

Oras Tynkkynen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *