Koneet vie (Voima 6/2002)

Koneisto vaihtaa maisemaa

Kaksi vuotta Turussa majaillut konemusiikin festivaali Koneisto pakkaa äänentoistolaitteensa ja muuttaa Helsinkiin. Kupittaanpuiston teltat vaihtuvat Kaapelitehtaan halleihin, koska Turun kaupunki ei tehnyt avustuspäätöstä ajoissa.

“Turku olisi tukenut Koneistoa, mutta päätös saatiin auttamattoman myöhään. Outoa puuhaa tuo kunnallinen kulttuuripolitiikka”, kommentoi Koneiston isähahmo Jaakko Parkkari.

Tänä kesänä Koneisto tuo maahan kaksi teknon elävää legendaa. Detroitteknoa kokeellisiin vaikutteisiiin 90-luvun alusta asti yhdistänyt japanilainen Ken Ishii on tehnyt musiikkia paitsi teknopuristeille, myös mm. Naganon olympialaisiin, PlayStation2-peliin ja nyrkkeilijä Osamu Saton otteluun. Alex Patersonin luotsaama brittikokoonpano The Orb on puolestaan tullut tunnetuksi liki 15-vuotisen historiansa ajan ambient housen – resepti: hidastetaan tahtia, lisätään ambient-soundeja ja höystetään eteerisillä sampleillä – pioneerina.

Kotimainen tarjonta on perinteiseen tapaan muhkea. Kymmenien esiintyjien joukossa on Orkidean ja Rinneradion kaltaisia koko teknokansan tuntemia huippunimiä, mutta myös liuta vähemmän tunnettuja artisteja. Parkkari itse odottaa eniten Mr. Velcro Fastenerin ja Imatran Voiman yhteiskeikkaa – tiukkaa elektropauketta, jos vanhat merkit pitävät paikkansa.

Oras Tynkkynen