Turku hyväksyi hiljattain tavoitteeksi hiilineutraaliuden vuoteen 2029 mennessä. Onneksi olkoon, turkulaiset!
Suomen suurista kaupungeista Turulla on nyt tiukin tavoite, eikä siinä ole hävettävää kansainvälisestikään. Suomalaiskaupunkien kisaa johtaa Joensuu, jossa maali on vuodessa 2025.
Tampereella turkulaisten ilmoitus herätti pientä mutinaa. Asetettiinko maali juuri vuoteen 2029, jotta Turku ohittaisi Tampereen aiemmin hyväksymän tavoitteen vain yhdellä vuodella?
Kaupunginjohtaja Minna Arve kuitenkin vakuutti, että syy on yksinkertaisempi: 2029 Turku täyttää 800 vuotta. Uskotaan nyt sitten…
Vuosi sinne tai tänne ei kuitenkaan ratkaise kaikkea. Väitän, että kokonaisuutena Tampere päihittää Turun ilmastotyössä. Tähän on kolme pääasiallista syytä.
Ensinnäkin väliä on paitsi tavoitteilla, myös – ja ennen kaikkea – teoilla. Tampere oli onnistunut jo lähes puolittamaan päästöt asukasta kohti vuonna 2015. Turussa päästövähennys jäi noin kolmannekseen.
Erityisen nopeasti Tampere on edennyt energiantuotannossa. Vielä vuonna 1990 Tampereen sähkölaitoksen energiasta tuotettiin uusiutuvilla vain runsas prosentti, toissa vuonna jo lähes 40 prosenttia. Kivihiiltähän Tampereella ei polteta lainkaan.
Turku ei jää pahasti kakkoseksi uusiutuvissa, sillä osuus on 30 prosentin paremmalla puolella. Kaukolämmöstä kuitenkin liki 2/3 tuotetaan yhä kivihiilellä. Huhhuh!
Toiseksi on hyvä punnita, kuinka pitkällä kaupungit ovat tulevien ratkaisujen toteuttamisessa. Tampereella ratikkaa rakennetaan parhaillaan. Turussa arvotaan yhä ratikan ja superbussin välillä.
Kolmanneksi Tampere ei ole yksin liikkeellä, vaan sama hiilineutraaliustavoite koskee koko nopeasti kasvavaa 400 000 asukkaan kaupunkiseutua. Tämäkin länsirannikolla puuttuu.
Kaikki kunnia siis turkulaisten hienolle tavoitteelle. Eiköhän kuitenkin voida sopia, että Tampere päihittää Turun ilmastotyössä.
Oras Tynkkynen