Päivä 2: Kangasala–Pälkäne–Valkeakoski

Kun kello herätti aamulla klo 6.45, ensimmäinen reaktioni ei ollut, että onpa kiva päästä tänään kävelemään 44 km lisää. Jalkoja kolotti jo lähtiessä enemmän kuin olin suunnitellut.

Varhaisessa lähdössä oli kuitenkin se hyvä puoli, että aurinko ei porottanut vielä niin armottomasti. Itse asiassa sain marssia lähes koko matkan Pälkäneelle varjossa ja siedettävässä lämpötilassa.

Pälkäneellä tankkasin Aapiskukossa ja annoin haastatteluja. Ilta-Sanomat oli lähettänyt kuvaajan Tampereelta asti, jotta sai tuoreen kuvan kaksinväittelyyn tasa-arvoisesta avioliittolaista Päivi Räsäsen (kd.) kanssa.

Jatko-osuudelle sain oppaaksi paikallisen vihreän, Jyri Kankilan. Oikeitakin opastettuja kierroksia Pälkäneellä järjestänyt Jyri kertoi kilometrien verran paikallishistoriasta ja -politiikasta.

Esimerkiksi nuoret olivat taannoin onnistuneet polttamaan osan vanhoista arvorakennuksista. Selvästikään 1830-luvun nuoriso ei kunnioittanut hyviä tapoja.

Pälkäneellä olin kiitollinen Jyrin lisäksi apteekille. Siellä varustauduin rakkolaastareilla, iholle suihkutettavalla särkylääkkeellä ja vahvoilla aurinkovoiteilla. Matkalaisen pelastukseksi koitui myös Luoman lähikauppa, josta sai paikallisia mansikoita.

Vaikka päivän ensimmäisissä 30 kilometrissä ei ollut juhlimista, viimeiset viitisentoista alkoivat olla aika murhaavia. Tahti alkoi hiipua, eikä jalkoja uskaltanut ajatella. Viimeiset viisi kilometriä kävelin putkeen, koska pelkäsin, että lepäämään istahtamisen jälkeen lähdöstä ei tulisi mitään.

Perillä Valkeakoskella rupattelin mm. paikallisesta työllisyystilanteesta (aika synkkä), tehtaiden merkityksestä yhteisölle ja maahanmuuttajista. Kokeneet keskustelukumppanini hämmästelivät, miten täysin eritasoiset opiskelijat laitetaan samoille kielikursseille.

Sitäkin ihmeteltiin, mikseivät oppilaat saa selittää opetusta toisilleen äidinkielellään. Harva meistäkään oppisi ummikkona ainakaan alkuun vaikka japania, jos opetus tapahtuisi pelkästään sillä kielellä.

Ravintolan valjun kasvispastan jälkeen vetäydyin toivomaan jalkojen toipumista seuraavaa päivää varten.

Oras Tynkkynen

Edellinen:
Päivä 1: Orivesi–Kangasala
Seuraava:
Päivä 3: Valkeakoski–Lempäälä
Lisää kuvia kuvagalleriassa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *