Puoluekokous hyväksyi uuden periaateohjelman – vastuu, vapaus ja välittäminen määrittävät Vihreitä

Vastuu, vapaus ja välittäminen nousivat Vihreiden politiikan ohjenuoraksi, kun puoluekokous sunnuntaina hyväksyi puolueelle uuden periaateohjelman.

Ohjelmassa tärkeäksi nousevat paitsi halu vaalia ympäristöä ja yhdenvertaisuutta myös aiempaa korostuneemmin yksilön vapaus elää haluamallaan tavalla – kunhan tämä ei rajoita toisen oikeutta samaan tai vahingoita eläimiä tai ympäristöä.

– Vapaus lisää onnellisuutta ja osallisuutta parantamalla ihmisten edellytyksiä päättää elämästään ja osallistua yhteiskunnan kehittämiseen eri tavoin, periaateohjelmassa linjataan.

Omat vapaudet on myös rajattava maapallon kantokyvyn mukaan.

– Hyvinvoinnin on perustuttava kohtuutalouteen. Emme voi elää tulevien sukupolvien kustannuksella, ohjelmassa muistutetaan.

Talouskasvun ja kilpailukyvyn tavoittelun sijaan painopiste tulisi siirtää ihmisten onnellisuuteen. Onnellisuuspolitiikan kautta valtio voi tarjota onnen rakennuspalikoita – esimerkiksi parantaa perhevapaita tai kaventaa tuloeroja – vaikkei se voi taata kenenkään onnea.

Ensimmäistä kertaa periaateohjelmassa kirjoitetaan auki myös puolueen toimitavat: Vihreän toiminnan tulee olla avointa, keskustelevaa ja kuuntelevaa. Yhteistyötä tehdään yli puoluerajojen. Tavoitteiden lisäksi tärkeää on se, miten ne saavutetaan.

Keskustelulle ja avoimuudelle oli tilaa jo ohjelmaa valmisteltaessa. Ohjelmaa ruodittiin vuoden ajan niin sitä valmistelleessa työryhmässä kuin lukuisissa yleisötilaisuuksissa ja kaikille avoimessa blogissa. Työryhmän puheenjohtajien Sini Terävän ja Oras Tynkkysen mukaan tärkeää oppia saatiin siitä, miten Vihreiden poliittiset muodostetaan jatkossa.

– Politiikka voi linjata avoimesti ja osallistaen. Tässä linjattiin minimitaso myös tuleville ohjelmille, Sini Terävä sanoo.

– Periaateohjelman parasta antia on tilaisuus koko vihreälle liikkeelle käydä vilkasta keskustelua arvoista ja periaatteista. Keskustelun perusteella peruslinjoista vallitsee Vihreissä laaja yhteisymmärrys – Lappeenrannan puoluekokouksessa eniten puhuttivat muutamat yksityiskohdat, Oras Tynkkynen arvioi.

Periaateohjelmatyöryhmän työtä on voinut seurata osoitteessa www.periaateohjelma.fi. Ohjelma julkaistaan muutoksineen Vihreiden verkkosivuilla maanantaina.

Vihreiden puoluekokous on ollut koolla Lappeenrannassa lauantaista 19.5. sunnuntaihin 20.5.

Lisätiedot: Periaateohjelmatyöryhmän puheenjohtajat Sini Terävä, p. 040 755 6921 ja Oras Tynkkynen, p. 050 512 1584

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *