Vihreä Lanka: Siperia ei opeta

Hallitus jähmettyy paikoilleen, vaikka ikirouta sulaa.

Vihreä Lanka 18.11.05

Mediassa uutisoitiin hiljattain Oxfordin ja Tomskin yliopistojen tutkijoiden hätkähdyttävästä havainnosta. Heidän mukaansa Länsi-Siperian turvesoiden ikirouta on alkanut sulaa.

Ikiroudan alla piilee arviolta 70 miljardia tonnia metaania. Jonkinlaisen kuvan suuruusluokasta saa, jos ottaa Suomen vuotuiset ilmastopäästöt, lisää perään kolme nollaa ja kertoo 20:llä – metaani kun on 20 kertaa hiilidioksidia voimakkaampi kasvihuonekaasu.

Vaikka vain murto-osa metaanista pääsisi vapautumaan ilmakehään, ilmastonmuutos voisi kiihtyä merkittävästi. Mikä ehkä karmivinta, kertaalleen alkanutta ikiroudan sulamista on liki mahdotonta pysäyttää. Olemme saattaneet ylittää kynnyksen, jonka takaa ei ole paluuta.

* * *

Jos tutkijoiden havainto pitää paikkansa, se on ehkä kaikkien aikojen pelottavin ilmastouutinen. Valitettavasti se ei ole viime vuosilta likimainkaan ainoa. Hiljattain on todettu mm. maailman kuivuudesta kärsivän maa-alan tuplaantuneen ja hirmumyrskyjen tuhoisuuden kasvaneen puolella 30 viime vuoden aikana.

Voisi kuvitella, että hallitus pitäisi kriisipalavereita ja miettisi kiivaasti, miten päästöjä voitaisiin leikata aiempaa nopeammin. Ministerit kilvoittelisivat siitä, kuka kehittäisi tehokkaimman tavan edistää ilmastonsuojelua.

Näin ei kuitenkaan ole. Siperia ei selvästikään opeta.

* * *

Ennakkotiedot hallituksen uudesta energia- ja ilmastostrategiasta ovat masentavia. Strategiassa lähdetään energian kulutuksen ja päästöjen kasvun jatkumisesta. Päästövähennyksissä luotetaan lähes yksinomaan EU:n päästökauppaan ja päästöoikeuksien ostamiseen ulkomailta – osittain veronmaksajien rahoin.

Juuri mihinkään uusiin toimenpiteisiin ei hallituksella näytä olevan halua tai kykyä. Ministerit Pekkarinen ja Heinäluoma ovat juuttuneet kiistelemään verraten pienistä rahasummista samaan aikaan, kun energiayhtiöiden ansiotonta voittoa verottamalla voitaisiin kerätä vuosittain satoja miljoonia euroja. Verotuotolla voitaisiin vauhdittaa merkittävästi uusiutuvia energianlähteitä ja energiansäästöä.

Tuskin koskaan on ollut ilmeisempää, miksi vihreitä tarvitaan. Vastauksena hallituksen apatiaan vihreät ovat julkaisseet oman ilmasto- ja energiaohjelman Kestävää hyvinvointia ilmastonsuojelulla. Siinä esitetään kymmenittäin toimenpiteitä, joilla päästöjä voitaisiin vähentää merkittävästi – ja samalla luoda Suomeen työpaikkoja, vientituloja ja modernia teknologiaa.

* * *

Energia- ja ilmastostrategiasta näyttää muodostuvan muistomerkki hallituksen kyvyttömyydelle ja näköalattomuudelle. Jos linja ei pian muutu, hallituksen hautakiveen voidaan kirjoittaa: näki ilmastokatastrofien tulevan kykenemättä tarvittaviin toimenpiteisiin.

Menkööt jäätiköt ja sademetsät, tulkoot tartuntataudit ja ilmastopakolaiset. Hallituksessa eletään kuin Ludvig XV:n hovissa.

Après nous, le déluge – meidän jälkeemme vedenpaisumus.

Oras Tynkkynen