Suur-Tampere: Vaihteeksi hyviä uutisia

Julkaistu Suur-Tampere-lehdessä.

Uutiskesä on ollut harvinaisen synkkä. Israelin hyökkäykset Palestiinassa ovat tappaneet lähes 300 lasta. Lentokoneen alas ampuminen Itä-Ukrainassa vaati suunnilleen yhtä monta uhria.

Ebolavirus on tappanut Länsi-Afrikassa jo liki tuhat ihmistä. Islamistisen Isis-liikkeen terroristit teloittavat ja sortavat väkeä valtaamillaan alueilla Irakissa.

Huonoja ja vielä huonompia uutisia on niin paljon, että moni on päässyt jo unohtumaan. Kuinka moni muistaa enää, että verinen sota Syyriassa jatkuu? Tai että demokratia ja ihmisoikeudet ottavat takapakkia Turkissa ja Unkarissa?

Maailman synkät tapahtumat eivät aina suoraan vaikuta meihin suomalaisiin. Silti moni on ollut mökkilaiturilla ymmärrettävästi huolissaan. Mihin tämä maailma oikein on menossa?

Vaikeina hetkinä on hyvä välillä pysähtyä tutkailemaan isoa kuvaa. Huonojen uutisten takaa paljastuu yllättävän paljon yllättävän hyviä uutisia.

Ajoittaisista takapakeista huolimatta maailman ihmiset ovat nykyään keskimäärin vauraampia, terveempiä ja paremmin koulutettuja kuin koskaan aiemmin. Ihmiskunta kokonaisuutena on vapaampi, rauhanomaisempi ja kansanvaltaisempi kuin vielä 50 tai edes 20 vuotta sitten.

Vakavien ongelmien keskellä hyvät uutiset valavat toivoa. Edistys osoittaa, että vuosikymmenien työ on kantanut hedelmää.

Kouluja on kannattanut rakentaa ja sosiaaliturvaan sijoittaa. Kansainvälinen yhteistyö ja rauhanturvaaminen ovat suitsineet sotia. Taksvärkit ja nälkäpäivät ovat osaltaan auttaneet vähentämään köyhyyttä.

Miten sitten tavallinen suomalainen voi vaikuttaa maailman menoon? Esimerkiksi tukemalla SPR:n ja Amnestyn kaltaisia järjestöjä, jotka auttavat hädänalaisia ihmisiä maailman hauraimmilla alueilla.

Ennen kaikkea toimia tarvitaan kuitenkin päättäjiltä. EU:n on esimerkiksi korkea aika puuttua siihen, että jäsenmaat myyvät aseita väkivaltaisuuksia Itä-Ukrainassa ruokkivalle Venäjälle. Suomen ja muiden maiden on syytä harkita pakotteita myös siviilejä Gazassa pommittavalle Israelille.

Olemme onnistuneet ratkomaan sotien ja köyhyyden kaltaisia kiperiä ongelmia menneisyydessä. Pystymme varmaankin siihen myös tulevaisuudessa, kunhan emme lannistu.

Näin huonojen uutisten tilalle saadaan enemmän hyviä uutisia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *