Tiedote 13.3.2010
Kuntien talouden alakuloon on haettava toimivia ratkaisuja. Vihreiden kuntapäivillä Tampereella tänään puhunut Vihreiden varapuheenjohtaja, kansanedustaja Oras Tynkkynen painotti rakenteellisia uudistuksia ja tuottavuuden parantamista.
Taantuman takia kuntatalouden näkymät ovat Suomessa heikkoja. Kuntien menot ovat nousseet säästötoimista huolimatta kovaa vauhtia samaan aikaan, kun verotulot ovat notkahtaneet. Monet kunnat – erityisesti suuret kaupungit – velkaantuvatkin nopeasti.
Hallitus on yrittänyt tulla kuntia vastaan. Kuntien valtionosuuksia ja osuutta yhteisöverotuotoista on nostettu reippaasti. Valtionosuuksiin on tehty täysimääräiset indeksitarkastukset, toisin kuin edellisen hallituksen aikana. Työnantajien KELA-maksun poisto helpottaa myös kuntatyönantajien taloutta. Kiinteistöverojen ala- ja ylärajojen nostaminen antaa kunnille mahdollisuuden lisätä verotuottoja vakaasta ja ennustettavasta lähteestä.
Kuntien taloustilanteen kohentaminen edellyttää laajaa kirjoa toimia. Kuntien tilkkutäkki on edelleen repaleinen, mikä tuottaa tehottomuutta ja osaoptimointia.
– Kuntarakenteessa riittää kirveelle töitä. Monilla seuduilla kuntaliitokset ovat järkevin tapa edetä, mutta myös palveluiden järjestämisessä yli kuntarajojen on paljon mahdollisuuksia. Valtionosuusjärjestelmän tulee kannustaa järkevään kuntarakenteeseen, Oras Tynkkynen esittää.
Tuottavuudessa on parhaiden ja huonoimpien kuntien välillä räikeitä eroja, jotka eivät selity yksin väestön ikärakenteella, etäisyyksillä tai vastaavilla tekijöillä.
– Tuottavuutta pitää lisätä järjestämällä palveluita fiksummin – ei repimällä säästöjä työntekijöiden selkänahasta. Esimerkiksi sähköisiä palveluita lisäämällä ja tietojärjestelmiä järkeistämällä voitaisiin saada merkittäviä kustannussäästöjä, Tynkkynen katsoo.
Hyvinvointipalveluiden turvaamiseksi pitää olla tarvittaessa valmius myös veronkorotuksiin. Kunnallisveroprosenttia on jo jouduttu korottamaan monessa kunnassa. Sen sijaan kiinteistöveron mahdollisuuksia ei yleensä hyödynnetty.
– Kiinteistövero on vakaa ja ennustettava tulonlähde kunnille. Kiinteistöt eivät karkaa Kiinaan. Siksi kuntien kannattaisi laatia suunnitelmat kiinteistöveron maltillisesta korottamisesta vaiheittain, Tynkkynen katsoo.
Kustannuksia voisi leikata merkittävästi myös kohdentamalla voimavaroja ennaltaehkäisyyn ja varhaiseen puuttumiseen. Mitä varhemmin ongelmiin voidaan puuttua, sitä taloudellisempaa ja inhimillisempää se on.
– Esimerkiksi aikuisiän diabeteksen ehkäisy arkiliikuntaa ja terveellistä ruokavaliota edistämällä tulee paljon halvemmaksi kuin taudin hoito ja lopulta jopa amputoinnit, Tynkkynen muistuttaa.