Viikko 12: Vihreän kasvun vaihtoehto

Maanantaiaamuna saavuin Suomeen Barcelonasta ja punnersin itseni talouskasvun edellytyksiä pohtivan hankkeen kokoukseen. Hankkeessa on jo ideoitu laaja paletti toimia, josta ei ole vielä ollut edes tarkoitus saavuttaa yhteisymmärrystä. Ajatuksilla halutaan herättää yleisempää keskustelua, jota voi käydä osoitteessa ideoikasvua.fi. Kokouksessa pohdittiin, miten ideoista suodatetaan toisaalta nostettavat ja toisaalta hylättävät toimet lopulliseen muistioon.

Julkisuudessa on sitkeästi liikkunut huhu, jonka mukaan hanke tilasi seuraavan hallitusohjelman McKinseyltä. Hankkeen viestinnästä vastaava porukka ei ole ehkä ihan onnistunut sanavalinnoissaan. Konsulttiyhtiöhän voi ideoida ja tehdä hyviä ehdotuksia ihan siinä missä myös esimerkiksi eri ministeriöt tai kansalaisjärjestöt tekevät. Itse hallitusohjelman sisällöstä päättävät poliitikot Säätytalolla hallitusneuvotteluissa. Lisää aiheesta voi lukea perjantain 26.3. Vihreästä Langasta.

Kokouksen jälkeen palasin Tampereella, jossa hoitin käytännön toimia parturissa käymisestä jääkaapin oven korjauttamiseen. Annoin myös haastattelun kandin työtään tekevälle opiskelijalle.

Tiistaina vierailin valtionyhtiö Motivassa, joka tarjoaa energia- ja materiaalitehokkuuden palveluja. Talousvaliokunnassa käsiteltiin loppusuoralla maksupalvelu- ja -laitoslakeja. Istunnossa äänestettiin eduskunnan käsittelemistä hallituksen esityksistä ja käytiin lähetekeskusteluja uusista.

Keskiviikkona istuin hallitusryhmän, tulevaisuusselonteon tiimin ja talousvaliokunnan kokouksissa. Niistä selvittyäni pidimme tiedotustilaisuuden vihreän kasvun mallista, joka on Vihreiden vaihtoehto ydinvoimakeskusteluun.

Julkisuudessa keskustellaan eri hakemusten hyvistä puolista ja siitä, pitäisikö lupia myöntää yksi, kaksi vai kolme. Vihreiden mielestä kaikissa hakemuksissa on omat huonot puolensa ja Suomeen tarvitaan Olkiluoto 3:n vihdoin joskus valmistuttua nolla uutta ydinvoimalaa. Voimme turvata sähkön saatavuuden, kansalaisten hyvinvoinnin ja yritysten kasvuedellytykset ilman ydinvoimaa – jopa paremmin kuin ydinvoiman avulla.

Hallituksen jo linjaamalla ilmastostrategialla sekä joka tapauksessa tehtävillä investoinneilla päästään jo melko pitkälle. Lisäksi tarvitaan kolmea asiaa: kotitalouksien ja palveluiden energiatehokkuuden, uusiutuvan energian tuotannon ja kysyntäjoustojen rivakampaa lisäämistä. Niiden avulla lasketaan sähkön hintaa perusuralta, vähennetään päästöjä, turvataan sähkön riittävyys ja luodaan työpaikkoja sekä vientimahdollisuuksia.

Tiedotustilaisuuden jälkeen kävin hierottavana ja täysistunnossa äänestyksissä. Iltapäivän loppupuolella tapasin Loviisan vihreitä ja kokoustin puolueen puheenjohtajiston kesken.

Torstaiaamuna juttelin eduskunnan kansalaisinfossa tunnin ajan töölöläisten lukiolaisten kanssa. Lukiolaiskeskustelusta siirryin keskustelemaan puolustusministeriön virkamiesten ja pääesikunnan edustajan kanssa tulevaisuusselonteon toimeenpanosta. Näiden tapaamisten jälkeen olivat talousvaliokunnan ja eduskuntaryhmän kokoukset. Hallituksen suullisella kyselytunnilla leijonanosan ajasta lohkaisi Heinolan Reuman sairaala.

Sairaala on ajautunut vakaviin talousvaikeuksiin, jotka ovat keväällä muuttuneet akuuteiksi nopeammin kuin sairaalasta on aiemmin väitetty. Talousongelmien taustalla on erityisesti se, että sairaanhoitopiirit eivät ole ostaneet sairaalalta hoitoja ja sairaala on hävinnyt Kelan kilpailutuksia. Ministeri Risikko selvittää nyt hoitojen heikon kysynnän taustalla olevia syitä. Kun ne tiedetään, voidaan valita ja toteuttaa ne toimet, joilla korkeatasoinen reumahoito ja erityisesti lasten hoito voidaan turvata sekä tässä akuutissa tilanteessa että myös tulevaisuudessa. Selkeänä yhteisenä tavoitteena on joka tapauksessa Reuman sairaalan osaamisen ja palveluiden säilyttäminen.

Illalla ehdin vielä istumaan puolueen elinkeinopoliittisen työryhmän kokouksessa. Perjantaina talousvaliokunnassa kuultiin asiantuntijoita EU:n vakaus- ja kasvusopimuksen täytäntöönpanosta sekä Kreikan toimenpiteistä. Valiokunnasta jatkoin puolueen ydinvoimatyöryhmän perjantaikokoukseen. Istunnossa äänestettiin hallituksen esityksestä. Istunnon jälkeen opiskelin ranskaa sekä tapasin Helsingin yliopiston ympäristönsuojelutieteen opiskelijoita.

Jäin Helsinkiin vielä lauantaiksi puoluehallituksen kokousta varten. Sunnuntaina olin kotona Tampereella. Eduskunta on seuraavan eli pääsiäisviikon istuntotauolla, samoin tämä viikkopäiväkirja. Hyvää pääsiäistä lukijoille!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *