Viikko 14 (2.–8.4.): Kylässä Kesärannassa

Maanantaina hallitusohjelmaryhmä hioi heti aamuvarhaisella vastauksia hallitustunnustelija Matti Vanhasen kysymyksiin. Laiska lukija voi keskittyä ensimmäiseen ja seitsemänteen vastaukseen, sillä niissä kiteytyy olennaisin sisältö. Päivällä lounastin Korpelan Heikin kanssa vaalitunnelmista.

Tiistai alkoi tiedotuspalaverilla ja hallitusohjelmaryhmän kokouksella. Sieltä ryhmä jatkoi pääministerin virka-asunnolle Kesärantaan. Tunnin rakentavassa keskustelussa keskityttiin hallitusyhteistyön kannalta keskeisiin teemoihin ja mahdollisiin kipupisteisiin.

Iltapäivällä kävin pikaistunnon jälkeen ympäristövaliokunnan kauden ensimmäisessä kokouksessa. Tapaaminen tuntui vähän teatterilta, sillä tässä vaiheessa esim. keskustalaiset olivat valinneet edustajansa valiokuntiin aakkosjärjestyksessä. Iso osa pakasta menee siis vielä uusiksi.

Päivän päätteeksi eduskuntaryhmä pui vielä Kesärannan tapaamisen tuntoja.

Keskiviikkoaamuna siirryin kukonlaulun aikaan MTV3:n studioille Ilmalaan. Huomenta Suomi -ohjelmassa haastateltiin minua ja eduskunnan kuopusta, keskustan 25-vuotiasta Tuomo Puumalaa Kokkolasta, nuorten asemasta politiikassa.

Suunta vaaleissa oli nuorten edustuksen kannalta huono. Puolueissa kannattaisikin miettiä tapoja nostaa Tuomon kaltaisia nuoria kykyjä näkyville paikoille.

Syötyäni Tuomon kanssa aamiaista päivä jatkui hallitusohjelmaryhmässä. Samoihin aikoihin uutisoitiin Vanhasen toisen hallituksen odotettu pohja: keskusta, kokoomus, vihreät ja RKP.

Puolueiden suuruusjärjestyksen ja värien perusteella johdonmukainen etuliite hallitukselle olisi viher-sininen, mutta kieleen on vakiintunut sinivihreä. Vihreät ovat puhuneet myös turkoosista. Jääskeläisen Karin kerrotaan tosin luonnehtineen sinisen, vihreän ja keltaisen yhdistelmää mustelmaksi.

Ei sen niin väliä, kunhan ei sanota porvarihallitukseksi. Se olisi edellyttänyt vihreiden vaihtamista kristillisdemokraatteihin.

Aamupäivällä ehdin poiketa juttelemassa Suomen Ylioppilaskuntien liiton edustajien kanssa. Puhuimme vielä vähän opintorahasta, mutta erityisesti tilauskoulutuksesta ja EU/ETA-alueen ulkopuolisten maiden opiskelijoiden lukukausimaksuista.

Ennen täysistuntoa annoin pikahaastattelun hallitusasetelmasta Tampereen radiolle. Istunnon jälkeen eduskuntaryhmä kuuli valtiovarainministeriön kansantalousosaston ylijohtajan Jukka Pekkarisen alustusta valtiontalouden tilasta ja siitä paljon puhutusta jakovarasta.

Yksi hallitusohjelmaryhmän kokous jäi väliin, koska matkustin metrolla Kulosaareen ja sieltä pyörällä villissä tuulessa Korkeasaareen. Saariputki jatkui Pääsiäissaari-koululaiskonferenssissa.

Pääsiäissaaressa kommentoin Valvomon Markiisin kanssa koululaisten ilmastoaiheisia ryhmätöitä. Kannattaa tutustua!

Yöksi palasin Tampereelle. Kiirastorstaina pidin lyhyen avustajapalaverin OP:n kanssa.

Pitkänäperjantaina työt kutsuivat takaisin Helsinkiin. YLEn Pressiklubissa Timo Harakan, IL:n Reijo Ruokasen ja vähän HS:n Saska Snellmaninkin teurastuskomppania yritti suolistaa minut ja vihreät hallitusneuvotteluista. Juttutuokio palautti mieleen, että ex-ammattikuntani toimittajat ovat vielä nykyistä ammattikuntaani poliitikkojakin kyynisempiä.

Sopivaa vastapainoa oli käynti ystäväni Merin bileissä. Katu-uskottavassa kommuunissa Itä-Pasilassa juotiin (alkoholitonta) vattuboolia ja puhuttiin D-vitamiinin saannista ja IPCC:n uusimmasta ilmastoraportista. Kelpo bileet siis!

Pääsiäisviikonlopun vietin mummolassa Punkaharjulla ja mökillä Muuramessa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *