Viikko 2 (8.–14.1.): Vuosi vaihtui, työ jatkuu

Viikkopäiväkirjani palaa tauolta uusissa kuorissa. Vuodenvaihteessa valkoiset ja mustat kotisivuni fuusioituivat ja saivat uuden ilmeen. Samalla otettiin käyttöön tietokantapohjainen julkaisujärjestelmä.

Osa aineistosta voi vielä puuttua ja sivuilla saattaa piileksiä rikkinäisiä linkkejä. Otan mieluusti vastaan palautetta ja kehittämisideoita.

Julkaisin uuden vuoden toisena päivänä myös vuosikertomuksen, jossa summaan yhteen toimintaani vuonna 2006. Kertomukseen voit tutustua täällä.

Kertomusta tehdessä huomasi, että vuoden aikana tuli taas tehtyä yllättävän paljon. Johdollani valmisteltiin vihreille liikennepoliittinen ohjelma, pyöräilin kaikki Pirkanmaan kunnat läpi, osallistuin Tampereella kisaan pormestarin paikasta ja ensimmäinen kirjani julkaistiin.

Pidin täysistunnossa 55 puheenvuoroa, julkaisin 12 tiedotetta, esiinnyin 60 puhetilaisuudessa ja annoin 88 haastattelua. Kiersin 51 paikkakunnalla Suomessa ja vietin ulkomailla 48 yötä.

Eduskunnan istuntotauko päättyi toisella viikolla, ja normaaliin työjärjestykseen palasin maanantaina. Kävin parturissa ja kaupunginvaltuuston keskiryhmien ja porvarien yhteisessä tilaisuudessa. Siellä käsiteltiin mm. ryhmien yhteistä ohjelmaa seuraavalle kaksivuotiskaudelle.

Ihmeitä ei parissa vuodessa ehdi saada aikaan ja ryhmien laajan kirjon takia kompromissit olivat väistämättömiä. Saimme kuitenkin läpi useita vihreille tärkeitä asioita. Näitä ovat mm. seudullisen ilmastostrategian valmistelu, suoran demokratian edistäminen, kestävän teknologian ohjelma, bussiliikenteen kehittäminen ja ongelmien ennaltaehkäisy läpileikkaavana periaatteena.

Yöksi menin Helsinkiin, jotta ehtisin taas aamukahdeksaksi Pasilaan. Siellä väittelin Ykkösaamussa energiapolitiikasta Energiateollisuuden Juha Naukkarisen ja SAK:n Matti Viialaisen kanssa.

Etujärjestöt olivat juuri julkaisseet ennalta arvattavan energiaraportin, jonka sisällön voi tiivistää lyhyeen: energiankulutus kasvaa, lisää ydinvoimaa, hinnat alas, verot alas, rajoitukset pois. Oireellista on, että raportin laatineessa työryhmässä oli 17 miestä ja 1 nainen.

Raportti on hyvin skitsofreeninen. Toisaalta siinä puhutaan kauniita uusiutuvista energianlähteistä, toisaalta vastustetaan kaikkia tehokkaita keinoja edistää niitä. Toisaalta haikaillaan puoli-ilmaisen energian perään, toisaalta vaaditaan Euroopan energiamarkkinoiden intregroimista – joka johtaisi vääjäämättä sähkön hinnan nousuun Suomessa.

Hämmentävintä takaperoisessa raportissa on kuitenkin se, että teollisuuden etujärjestöjen lisäksi sen on allekirjoittanut mm. Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL. Palvelualojen ammattiliitto on siis mukana vaatimassa ympäristön kannalta tuhoisaa energiapolitiikkaa ja satojen miljoonien eurojen leikkauksia ympäristöveroihin, vaikka se heikentäisi hyvinvointivaltion rahoituspohjaa.

Kuinka pitkälle suomalainen konsensusyhteiskunta oikein voi mennä? Kuinka rähmällään ay-liike voikaan olla suurteollisuuden edessä?

Eduskuntatyö jatkui valiokuntien kokouksilla. Välillä kävin palaveeraamassa Ympäristöyritysten liiton kanssa jätelain uudistuksesta. Talousvaliokunnasta jouduin sukkuloimaan työelämä- ja tasa-arvovaliokuntaan paikkaamaan poissaollutta Rosaa ja vielä kuvattavaksi Vihreää Lankaa varten.

Täysistunnossa käsiteltiin hankintalakia, turvelakia ja lakia Kioton mekanismien käytöstä. Niistä pitämiini puheenvuoroihin pääsee täältä.

Keskiviikkona annoin haastattelun ulkoministeriön Kehitys-lehdelle ilmastonmuutoksen vaikutuksista kehitysmaihin ja Suomen kehitys- ja kauppapolitiikkaan. Muistutin, että köyhät kehitysmaat ovat kaikkein alttiimpia ilmastonmuutoksen tuhoille.

Suomen tulisi perata kehityshankkeensa ilmastonäkökulmasta niin, että hankkeet toisaalta toimivat myös ilmaston muuttuessa ja toisaalta ne auttavat torjumaan lämpenemistä. Tämä tunnetaan englanniksi nimellä climate proofing.

Ylimääräisessä eduskuntaryhmän kokouksessa pohdimme, miten kannattaa reagoida kokoomuksen välikysymykseen. Kysymystä yritettiin markkinoida ilmasto-otsikolla, mutta tosiasiallisesti sen keskeinen sisältö oli kaupitella lisäydinvoimaa.

Pidimme ilmastonmuutosta luonnollisesti mitä tärkeimpänä aiheena välikysymykselle. Halusimme kuitenkin tuoda keskusteluun ydinvoimaintoilun sijaan kestävän vaihtoehdon, joten päätimme yrittää koota muita oppositioryhmiä rinnakkaiseen välikysymykseen. Valitettavasti vasemmistoliittolaisilla ja kristillisdemokraateilla ei riittänyt rohkeutta lähteä mukaan.

Täysistunnon jälkeen kävin vielä Kauppalehden kuvattavana. Poseerasin Tarja Cronbergin sijaisena puoluejohtajien kanssa kaupunkimaasturin edessä.

Kuvauksesta eduskuntatalon edestä kirjaimellisesti juoksin työhuoneeseeni lisärakennukseen vaihtamaan vaatteita. Ehdin onneksi junaan ja tukiryhmäni tapaamiseen Tampereelle. Paikalla oli mukavasti porukkaa ja vieläpä ihan uusia kasvoja. Tapaamisesta jatkoin vielä kuntosalille.

Torstain valiokuntien jälkeen esittelin eduskuntaryhmän kokouksessa luonnostelemani öljyriippuvuusohjelman. Monet puolueet ovat puhuneet yleviä öljyriippuvuudesta irtaantumisesta, mutta vihreät on ensimmäinen, joka esittää konkreettisen ja toteuttamiskelpoisen ohjelman tavoitteen saavuttamiseksi. Ohjelma julkistetaan helmikuussa. Seuratkaa tätä palstaa.

Perjantai oli jälleen kolmen valiokunnan päivä. Ympäristövaliokunnasta siirryin talousvaliokuntaan, josta jatkoin vielä työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan kautta täysistuntoon.

Iltapäivällä taas oli vuorossa kolmea haastattelua. Ensin esittelin Vihreälle Langalle laatimaani energiamallia vuodelle 2020. Sitten annoin Helsingin Sanomille taustahaastattelun eräästä energia-aiheesta.

Lopuksi torniolainen Radio Aktiivinen haastatteli minua puhelimitse viikkopäiväkirjani käytöstä. Yritin arvuutella, millaiset ihmiset lukevat näitä tekstejä. Te lukijat voitte auttaa antamalla kuulua itsestänne.

Loman jäljiltä oli ilmassa hienoista bileväsymystä, mutta raahauduin illalla viran puolesta Z-lehden bileisiin DTM:ään. Tuttavia oli paljon liikkeellä. Vihreät ehdokkaat Ville Ylikahri ja Aija Salo veivät voiton Z:n HLBT-tietovisassa.

Avustajani Ansku oli viikon poissa töistä opintojensa takia, mikä aiheutti aika lailla ylimääräistä päänvaivaa. Jotenkin hommat kuitenkin suttaantuivat.

Viikonlopun siivosin ja tein töitä kotona.