Viikko 22: Flunssa raivaa tilaa kalenteriin

Maanantaiaamu: sähköpostia ja kirjoittamista kotona. Iltapäiväksi matkustin Helsinkiin valmistelemaan ministeri Lehtomäen erityisavustajan kanssa tulevaisuusselonteon ministerityöryhmän kokousta.

Muuten päivä meni verkossa. Avasin Twitter-profiilin. Kirjoittelen noin kerran arkipäivässä ajankohtaisista poliittisista kysymyksistä, erityisesti ilmasto- ja energiapolitiikasta.

Kommentoin myös Vihreiden blogissa kokoomuksen monacolaisen euroehdokkaan Ari Vatasen urahdusta, jonka mukaan ihminen ei vaikuta ilmastoon ja ilmastotutkijat ovat väärentäneet tulokset. Seuraavaksi Vatanen ehkä linjaa talouspolitiikkaa teelehdistä ennustamalla.

Tiistaina eduskunta kokoontui poikkeuksellisesti kuulemaan YK:n pääsihteeriä Ban Ki-moonia. Ensimmäistä kertaa ulkomaalainen arvohenkilö sai puhua eduskunnan istuntosalissa.

Ja kyllä kannatti. Ki-moon vetosi painokkaasti kansainvälisen yhteistyön ja solidaarisuuden puolesta. Valtioiden täytyy tsempata tosissaan, jotta loppuvuodesta Kööpenhaminassa saataisiin sopu ilmastopolitiikan jatkosta. Hän käsitteli myös merkittävimpiä kriisipesäkkeitä kuten Darfuria, Afganistania ja Pohjois-Koreaa.

Muuten ehdin istua istunnossa, valiokunnassa ja väestö- ja kehitysryhmässä. Sain päivän aikana myös vastauksen
kirjalliseen kysymykseeni turpeenoton ympäristöhaitoista. Vastaus ei ollut huono keskustalaisen ministerin kirjoittamaksi.

Yöllä flunssa iski salakavalasti. Eurovaalien ensimmäisenä ennakkoäänestyspäivänä jouduin keventämään kalenteria ja jätin väliin mm. hallitusryhmän ja valiokunnan kokoukset.

Raahauduin kuitenkin istuntoon. En myöskään kehdannut jäädä pois jätelaitospäivien paneelista, johon olin lupautunut. Onneksi sain Tampereen asemalla kyydin demarikollegaltani Tero Rönniltä.

Paneelissa puhuttivat erityisesti jätevero, kierrätys, jätteenpoltto ja työnjako yritysten ja kuntien välissä. Totesin Suomen jääneen pahasti jälkeen jätteiden hyödyntämisessä. Esitin jäteveron tason korottamista ja laajentamista yksityisille kaatopaikoille sekä jätteenpolttoon.

Koska karsin kokouksia ja välttelin ulkona liikkumista, ehdin perehtyä Metlan raporttiin metsätalouden näkymistä. Puheenjohtajamme Anni lähetti arvioita kommentoivan tiedotteen.

Perinteisen metsäteollisuuden näkymät ovat synkät. Metla arvioi massan, paperin ja kartongin tuotannon laskevan yli kolmanneksen vuoden 2007 tasosta vuoteen 2020 mennessä. Koska metsäteollisuus kuluttaa yksin noin kolmanneksen kaikesta Suomen sähköstä, tämä merkitsee isoa ja pysyvää laskua koko maan sähkön tarpeeseen.

Metsäteollisuuden täytyykin uudistua merkittävästi, jos se aikoo menestyä myös tulevaisuudessa. Metlan mukaan kasvua voi hakea mm. puun energiankäytöstä, biojalostamoista ja puurakentamisesta.

Torstaina tyhjensin aamupäivän flunssan takia. Eduskuntapäivän aloitin eduskuntaryhmällä.

Suullisella kyselytunnilla keskusteltiin hallituksen liikeaikalakiesityksestä. Kysyin ministeri Vapaavuorelta, voisiko aukiolosääntelyssä ottaa huomioon kaupan sijainnin yhdyskuntarakenteessa.

Näin kunta- ja kyläkeskuksissa tai hyvien joukkoliikenneyhteyksien varrella sijaitsevat kaupat saisivat olla vapaasti auki. Vastaavasti autoilua lisäävät peltomarketit eivät voisi olla sunnuntaisin auki lainkaan. Vapaavuori tunsi sympatiaa ajatusta kohtaan, mutta piti sitä vaikeana toteuttaa.

Kauppojen sunnuntaiaukiolot kuumentavat tunteita kaikissa puolueissa. Aiemmin esittämämme malli ei saanut hallituskumppaneilta riittävää tukea, joten hallituksen enemmistö päätyi kaupan työnantajien ja työntekijöiden esittämälle linjalle.

Sen mukaan kaikki kaupat saavat olla sunnuntaisin auki klo 12–18 ja pienet kaupat miten lystäävät juhlapyhiä lukuun ottamatta. Samat säännöt koskevat vastedes myös huoltoasemien kauppoja ja haja-asutusalueiden marketteja. Kauppakeskusten liikkeiltä taas poistuu nykyinen pakkoaukiolo.

Hyvää uudistuksessa on kilpailuedun säilyttäminen pienillä kaupoilla ja samojen pelisääntöjen ulottaminen syövän lailla levinneisiin ABC-kauppoihin. Harmillista taas on se, että autoilua ruokkivat peltomarketit voivat olla auki sunnuntaisin ympäri vuoden.

Tehokkain työkalu marketautoilun hillitsemiseen ei ole kuitenkaan liikeaikalaki vaan maankäyttö- ja rakennuslaki. Yhdyskuntasuunnittelulla uudet kaupat on ohjattava ihmisiä lähelle. Istun asiantuntijana ministeri Vapaavuoren asettamassa työryhmässä, joka pohtii juuri keinoja kehittää kaupan sijoittumisen ohjausta.

Perjantaina palasin ympäristövaliokuntaan, jossa käsiteltiin EU:n kantoja tulevissa ilmastoneuvotteluissa ja valkoista kirjaa ilmastonmuutokseen sopeutumiseksi. Istunnon jälkeen siirryin viikonlopuksi Tampereelle toipumaan flunssasta.

Nukuin pitkiä öitä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *