Viikko 38: Hyvinvointiyhteiskunta tarvitsee ympäristöveroja

Viikon alkuun nautiskelin siitä, että sain puhua Tampereella eikä tarvinnut matkustaa. Alustin vähäpäästöisestä rakentamisesta Pirkanmaan kiinteistöliiketoiminnan ja rakennuttamisen aluefoorumissa. Kätevästi seuraavakin palaveri, valtuustoryhmän kokous, oli samassa talossa.

Tiistaina eduskunta aloitti lähetekeskustelun ensi vuoden talousarviosta. Vihreiden ryhmäpuheenvuoron piti Ville Niinistö.

Debatissa vastasin Vasemmistoliiton Paavo Arhinmäen kritiikkiin kehitysyhteistyön laiminlyömisestä. Viime laman aikana kehitysrahat leikattiin neljässä vuodessa puoleen. Rajusta taantumasta huolimatta tämä hallitus päinvastoin kasvattaa määrärahoja – ei valtavasti eikä niin paljon kuin Vihreät esittivät, mutta kasvattaa kuitenkin.

Keskiviikkona budjettikeskustelu jatkui hallitusryhmän kokouksen jälkeen. Istunnon lomassa annoin puhelimessa Alma Medialle haastattelun ydinvoimasta.

Iltapäivällä alustin Kalastajatorpalla Rambollin seminaarissa päästöttömästä energiataloudesta. Olin hyvässä seurassa, sillä minua ennen WinWindin Jari Varjotie kertoi tuulivoiman kasvunäkymistä ja jälkeeni Cleantech Finlandin Mari Pantsar-Kallio kuvasi kestävän teknologian vientipotentiaalia.

Vähäpäästöinen yhteiskunta edellyttää käytännössä päästötöntä energiataloutta, koska joillakin sektoreilla päästöjen merkittävä vähentäminen lienee hyvin vaikeaa. Tulevaisuus voi osin näyttää aika erilaiselta kuin nykyään. Esimerkkinä käytin Lichtblickin ja Volkswagen hanketta ottaa käyttöön kaasulla käyviä mikrovoimaloita 100 000 saksalaisessa kodissa.

Hölmöyksissäni olin varannut ratikkamatkalle liian vähän aikaa, joten myöhästyin Tampereen-junasta. Kaupunginvaltuuston kokouksen sijaan menin siis istuntoon keskustelemaan budjetista.

Puheenvuorossani keskityin veroihin. Osa opposition edustajista väitti, että kulutus- ja ympäristöveroja nostamalla hallitus ottaisi askeleita kohti tasaveroa ja epäreilua verojärjestelmää. Olen eri mieltä monestakin syystä.

Ensinnäkin hallitus korottaessaan joitakin veroja nostaa samalla myös kunnallisveron perusvähennystä, joka kohdentuu kaikkein pienituloisimmille ja siten jopa kiristää verotuksen progressiota. Aiemmin hallitus on korottanut köyhimpien minimipäivärahoja.

Toiseksi oppositio on ilmaissut huolensa veropohjan murenemisesta ja valtion velkaantumisesta, mutta kritisoi samaan aikaan kulutus- ja ympäristöverojen korotuksia. Korotuksia tarvitaan juuri rahoittamaan hyvinvointivaltion tarpeita ja kuromaan umpeen julkisen talouden rahoitusvajetta.

Kolmantena muistutin, että jos ympäristön kuormitusta ei leikata veroja korottamalla, pitää se tehdä jollain muulla keinolla. Oppositio on ehdottanut vaihtoehtoja niukanlaisesti.

Keskusteluissa ministeriöiden pääluokista käytin pari puheenvuoroa bioenergiasta ja pikavipeistä.
Samaan aikaan yömyöhään jatkuneessa valtuuston kokouksessa päätettiin Tietotekniikkakeskuksen liikkeenluovutuksesta. Vihreä ryhmä päätyi pitkien keskustelujen jälkeen liikkeenluovutuksen kannalle. Asiasta lisää valtuustoryhmän puheenjohtajan OP:n blogissa.

Nykytila ei monestakaan syystä voi jatkua. Liikelaitosmuoto tarkoittaisi keskuksen voimakasta supistamista ja johtaisi irtisanomisiin. Vasemmiston esittämä inhouse-yhtiö taas olisi kehno, sillä uudeksi yrittäjäksi kilpailluille markkinoille lähteminen on riskialtista.

Keskuksen todellinen voitto on runsaan miljoonan luokkaa, ja se laskettiin säästettäväksi liikkeenluovutuksella moninkertaisesti. Mahdollisuus kilpailuttaa palveluita hajautetusti ja jaksoittain estää yksityisen monopolin syntymisen ja pitää toivottavasti hintatason kohtuullisena.

Vastedeskin tietohallinto säilyy kaupungin omana toimintana. Vihreät sai myös läpi ponnen lisäsatsauksista avoimen lähdekoodin ohjelmiin.

Torstaiaamuna ehdin pohtia kasvuhankkeen työryhmässä julkisia investointeja hetken, kunnes oli aika juosta jatkamaan budjettikeskustelua. Sen lomassa istuin eduskuntaryhmän kokouksessa, ranskan tunnilla ja tapaamisessa Raision toimitusjohtajan Matti Rihkon kanssa.

Keskustelussa ministeri Vapaavuoren alasta kyselin rakentamisen tukien porrastamisesta energiatehokkuuden mukaan. Liikennemäärärahojen käsittelyssä painotin Seinäjoki-Oulu-radan tärkeyttä. Ministeri Pekkarisen ollessa vuorossa muistutin puolestaan energiatehokkuustoimikunnan tunnistamien toimien rahoituksesta.

Perjantaina ympäristövaliokunta keskusteli aluehallintouudistuksesta. Painotin tarvetta varjella ympäristöviranomaisten riippumattomuutta ja äänivaltaa uusissa organisaatioissa, elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksissa eli elyissä sekä aluehallintovirastoissa eli aveissa.

Lounaalla juttelin Vihreiden toisen varapuheenjohtajan Mari Puoskarin kanssa puolueen strategian toimeenpanosta. Päivän muissa palavereissa tapasin Polttavan kysymyksen Meri Pukarista ja UPM-Kymmenen johtoa. Ministeri Lehtomäen budjettimomenttien keskustelussa toin esiin tarvetta kehittää uusia lähteitä ilmastorahoitukseen.

Päivän päätteeksi istuin Sitran paneelissa pohtimassa kansalaisten mahdollisuuksia osallistua ilmastotalkoisiin. Perjantai-ilta Myyrmäki-hallissa ei ollut ehkä yleisön kannalta otollisin aika tilaisuudelle, mutta keskustelu oli ihan antoisaa.

Paneelissa Sirpa Pietikäinen totesi, että haudassa on myöhäistä aloittaa liikuntaa. Siinä hengessä viikonloppuna Tampereella kävin juoksemassa ja kuntosalilla, siivosin sekä tein gradua ja töitä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *