Viikko 6 (6.-12.2.): Joensuusta Brokeback-vuorelle

Viikko 6 alkoi oikeastaan jo edellisen viikon puolella Joensuussa. Osallistuin sunnuntaina nuorisokahvilassa järjestettyyn keskustelutilaisuuteen nuorten vaikuttamismahdollisuuksista ja maanantaina paneelikeskusteluun uusiutuvasta energiasta. Sunnuntain tilaisuudessa oli paikalla kolmisenkymmentä nuorta, ja energiakeskustelua seurasi noin 70 ihmistä.

Maanantaiaamuksi minulle oli järjestetty haastattelu Pohjois-Karjalan radiossa ja toimittaja-aamiainen, jolle osallistui kaksi toimittajaa – siis kaksi enemmän kuin olin odottanut. Minua haastateltiin myös Karjalaiseen, Pohjois-Karjalan radioon toisen kerran, Itä-Suomen uutisiin (Ylen alueelliset tv-uutiset) ja Joensuun ylioppilaslehteen. Lisäksi annoin puhelimitse haastattelun tasa-arvotyöstä eduskunnassa ruotsinkieliselle Radio Vegalle, joskin nolosti suomeksi.

Matkustan muutenkin mielelläni puhumassa eri puolilla maata, mutta tämänkertainen reissu oli poikkeuksellisen onnistunut. Median huomiota selittää pitkälle ajankohtainen keskustelu uraaninlouhinnasta Enossa ja Kontiolahdella. Ajoituksen suhteen oli siis onnea matkassa, mutta toisaalta voi kiittää paikallisten vihreiden suunnittelua siitä, että tilaisuuteen osattiin tarttua.

Reissun aikana tapasin epämuodollisesti vihreitä ja Pohjois-Karjalan Maan ystäviä. Maan ystävien kanssa puhuin Joensuun yöjunien kohtalosta. Jos VR Oy:lta kysyy, milloin mikin junayhteys pitäisi lakkauttaa kannattamattomana. Kannattaisikin harkita sitä, että muille liikennöitsijöille annettaisiin mahdollisuus pyörittää ainakin niitä vuoroja, joita VR ei suostu ajamaan.

Teemaan sopivasti palasin Helsinkiin uhanalaisella yöjunalla. Tiistaiaamun aloitin tapaamalla ympäristövaliokunnan puheenjohtajaa Pentti Tiusasta. Valiokuntien jälkeen minua kuvattiin Vihreän Langan kolumnia varten. Yleensä olen niin vakavikko, että minua on vaikea saada hymyilemään kuvassa. Tällä kertaa avustajani Ansku kuitenkin ehdotti, että laittaisin kolumnin yhteyteen kuvan takaraivostani. Jostain syystä ajatus huvitti minua suuresti.

Istunnossa käsiteltiin tunteita kuohuttavia aiheita – seksin oston ja ravintolatupakoinnin kieltämistä – mutta jouduin rientämään vihreiden liikennepoliittisen työryhmän kokoukseen. Kerrottakoon kuitenkin, että vastustan ensin mainittua kieltoa hallituksen esittämässä muodossa ja kannatan jälkimmäistä. Ostokielto todennäköisesti vaikeuttaisi entisestään seksin myyjien asemaa, mutta tupakointikielto auttaisi työntekijöitä ja meitä tupakoimattomia välttymään haitalliselta savulta.

Keskiviikkona eduskuntarutiinien lisäksi istuin aamulla Fortumin hallintoneuvostossa. Väittelin toimitusjohtaja Mikael Liliuksen kanssa energiayhtiöiden ansiottomien voittojen verotuksesta. Jostain kumman syystä Lilius vastustaa veroa, joka palauttaisi Fortumin kuluttajilta saaman miljoonien tulonsiirron yhteiskunnan käyttöön.

Iltapäivällä kävin kuulemassa ajankohtaisia kuulumisia Tampereen hankkeesta pyrkiä Euroopan kulttuuripääkaupungiksi vuonna 2011. Suunnitelmissa on ilahduttavasti painotettu kulttuuria elävänä ja ihmisten omana asiana – ei pelkästään perinteisenä korkeakulttuurina, jota käydään ihmettelemässä oopperassa ja taidemuseossa. Myöhemmin annoin haastattelun Helsingin kauppakorkeakoulun opiskelijoiden Kylteri-lehdelle ilmastonmuutoksen kustannuksista.

Istunnon jälkeen osallistuin elämäni ensimmäiseen videokonferenssiin Helsingin yliopiston tiloissa. Olin juuri aiemmin päivällä kirjoittanut liikennepoliittisen ohjelman luonnokseen tietoteknologian mahdollisuuksista liikenteen vähentämisessä. Uskoni koki kuitenkin hienoisen kolauksen, sillä videokonferenssin toiminnassa tuntuu olevan vielä parantamisen varaa. Helsingin, Tampereen, Jyväskylän ja Oulun normaalikoululaisten kanssa oli kuitenkin mukava jutella ympäristöstä.

Torstaina ennen valtiopäivien virallista avajaiskeskustelua oli valiokuntia ja kevään ensimmäinen oikea eduskuntaryhmän kokous. Valitsimme entisen puheenjohtajiston eli Heidin, Irinan ja Jyrkin jatkamaan.

Perjantaina kiidin eduskuntarutiinien jälkeen eduskuntavaaliohjelmatyöryhmän kokoukseen Vihreän liiton toimistolle ja sieltä Luonto-Liittoon Ilmari-ilmastokiertäjähankkeen palaveriin. Lopuksi palasin vielä toimistolle esittelemään puoluehallitukselle liikennepoliittisen ohjelman luonnosta.

Lauantaikin kului työn merkeissä Helsingissä. Puoluehallituksen ja eduskuntaryhmän yhteiskokouksessa puhuttiin tärkeistä hankkeista, erityisesti eduskuntavaaleista. Illalla kävin katsomassa ylistäviä arvioita keränneen Brokeback Mountainin. Elokuva oli hieno, mutta siitä oli vähän vaikea syttyä kaiken suitsutuksen jälkeen.

Sunnuntaina väänsin kotona liikennepoliittista ohjelmaa.