Sesam: Tasa-arvoisen avioliittolain aika on nyt

Julkaistu Tampereen Setan Sesam-lehdessä.

Juhannuksen alla hyväksytty hallitusohjelma oli monelle pettymys, koska se ei sisältänyt tasa-arvoista avioliittolakia. Moni edistysaskel tyrehtyi valtiontalouden vaikeaan tilanteeseen, mutta kansalaisten yhdenvertaisuus lain edessä ei olisi maksanut valtiolle senttiäkään.

Hallitusohjelmakirjauksen esti Päivi Räsäsen luotsaama kristillisdemokraatit. Säätytalolla puolue keskittyi neuvotteluissa vastustamaan kansalaisten yhdenvertaisuutta ja naisten oikeutta turvalliseen raskauden keskeytykseen. Joku voisi luulla, että Suomessa olisi tähdellisempääkin tekemistä.

Avioliittolaista väännettiin neuvotteluissa viimeiseen asti. Lopulta asian ratkaisi neuvotteluja vetänyt kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen. Hän piti tärkeämpänä pitää kristillisdemokraatit mukana hallituksessa kuin edistää viiden muun puolueen ajamaa lakia.

Työ tasa-arvoisen avioliittolain eteen kuitenkin jatkuu. Eduskunnassa on koottu puoluerajat ylittävä työryhmä, jota vetää suurimman puolueen eli kokoomuksen Lasse Männistö.

Työryhmän tavoitteena on kerätä avioliittolakialoitteeseen mahdollisimman monen kansanedustajan tuki. Näin voidaan saada aloite eduskunnan täysistunnon ratkaisevaan äänestykseen.

Aloite sai lentävän lähdön, kun sen allekirjoitti ensimmäisenä näyttävä joukko puolueiden kärkinimiä. Mukana oli neljän hallituspuolueen puheenjohtajat – SDP:n Jutta Urpilainen, Vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki, Vihreiden Ville Niinistö ja RKP:n Stefan Wallin. Kokoomuksesta aloitteen ensimmäisenä allekirjoitti ministeri Alexander Stubb.

Lain läpi saaminen on kuitenkin kaikkea muuta kuin itsestään selvää. Osa kansanedustajista epäröi tukea aloitetta, koska heidän ryhmänsä ovat ottaneet siihen jyrkän kielteisen kannan. Joissakin aloitetta kannattavissakin puolueissa osa kansanedustajista empii allekirjoittaa aloitetta, koska pelkäävät yhdenvertaisuutta vastustavien äänestäjien reaktioita.

Haluan silti uskoa, että tasa-arvoisen avioliittolain aika on nyt.

Vaalikoneiden vastausten perusteella enemmistö kansanedustajista saattaa hyvinkin tukea lain säätämistä. Kannatusta on kaikissa eduskuntaryhmissä – kristillisdemokraatteja lukuun ottamatta. Kuudesta hallituspuolueesta lain kannalla on peräti viisi.

Kyselyjen mukaan aloitetta kannattaa suomalaisista useampi kuin sitä vastustaa. Kansainvälinen kehitys kulkee koko ajan yhdenvertaisuuden suuntaan; viimeisimpänä tasa-arvoisen avioliittolain sääti New Yorkin osavaltio Yhdysvalloissa.

Laki ei kuitenkaan mene läpi itsestään. Yhdenvertaisuutta kannattava suomalaisten enemmistö ei saa jäädä syrjintää ja eriarvoisuutta saarnaavan äänekkään vähemmistön varjoon.

Verkossa aukeaa sivusto, jossa kerrotaan tavoista tukea tasa-arvoista avioliittolakia. Jokainen voi esimerkiksi ottaa yhteyttä oman vaalipiirinsä kansanedustajiin ja kannustaa tukemaan aloitetta. Samoin lakia on tärkeä pitää esillä lehtien mielipidepalstoilla ja verkkokeskusteluissa.

Keskusteluun pitää saada mukaan muutkin kuin homot ja lesbot. Avioliittolaissa ei pohjimmiltaan ole kyse pienen vähemmistön oikeuksista, vaan kaikkien kansalaisten yhdenvertaisuudesta. Jos yhteiskunta syrjii meistä yhtä, se on loukkaus meitä kaikkia kohtaan.

Oras Tynkkynen

Kirjoittaja on Suomen ensimmäinen avoimesti homo kansanedustaja, joka teki ensimmäisen lakialoitteen tasa-arvoisesta avioliittolaista.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *