Lakivaliokunta päätyi tänään vastustamaan kansalaisaloitetta tasa-arvoisesta avioliittolaista äänin 10-6. Mitä nyt tapahtuu seuraavaksi? Ja mitä me voimme tehdä?
Eduskunta jää tänään kesäistuntotauolle. Valiokuntaneuvos alkaa töihin palattuaan luonnostella aloitteesta mietintöä, jonka valiokunta hyväksyy alkusyksyllä.
Me lakia kannattavat valiokunnan jäsenet jätämme mietintöön vastalauseen. Siinä esitämme, että muutos avioliittolakiin hyväksytään ja tarvittavat pienemmät muutokset muihin lakeihin valmistellaan. Mietinnön ja vastalauseen – lain hylkäämisen ja hyväksymisen – välillä äänestetään täysistunnossa syksyllä.
Valiokunnan tämänaamuinen kanta ei siis vielä ratkaise eduskunnan kantaa. Ja eduskunnan lopullinen päätös ratkaisee riippumatta hallituksen kokoonpanosta.
Eduskunta on aiemminkin päätynyt lakivaliokunnan kanssa eri linjoille. Kansanedustajien enemmistö salli taannoin hedelmöityshoidot naispareille ja itsellisille naisille, vaikka lakivaliokunta asettui tässäkin asiassa vastustamaan yhdenvertaisuutta.
Eduskunnan ratkaiseva äänestys on todennäköisesti tasaisempi kuin valiokunnassa. Mm. rikoslaista päättävään lakivaliokuntaan voi päätyä koko eduskunnan kirjoa konservatiivisempia edustajia.
Syksyllä kaikki lain kannattajat myös toivottavasti saapuvat paikalle. Valiokunnassakin tulos olisi ollut kutkuttavan tasainen, jos kaikki demarit tai heidän varajäsenensä olisivat osallistuneet kokoukseen.
Jos lisäksi perussuomalaisten Arja Juvonen olisi ollut paikalla ja äänestänyt julkisuudessa kertomansa kannan mukaan, valiokunta olisi puoltanut hyväksymistä. Samaan tulokseen olisi riittänyt, jos yksi kokoomuslainen enemmän olisi toiminut puolueensa ja sen kannattajien enemmistön kannan mukaisesti.
Miksi olen kaiken jälkeen yhä toiveikas? Tasa-arvoisen avioliittolain vastustajat saivat tänään yhden osavoiton. Yhdenvertaisuuden etenemistä voi toki jarruttaa. Mutta pysäyttää sitä ei voi.
Sinä aikana, kun eduskunta on vatuloinut tasa-arvoista avioliittolakia, vastaava laki on hyväksytty viidessä maassa ja 12 Yhdysvaltain osavaltiossa. Uusia liittyy joukkoon koko ajan. Viimeksi tasan viikko sitten Luxemburgin parlamentti hyväksyi lain äänin 56-4.
Suomalaisten selvä enemmistö kannattaa tasa-arvoista avioliittolakia. Tuoreehkon kyselyn mukaan lain kannalla on kaksi kolmasosaa kansalaisista, kun sitä vastustaa noin neljännes.
Kysymys ei olekaan siitä, meneekö tasa-arvoinen avioliittolaki läpi. Kysymys on siitä, milloin se menee. Jos kansanedustajat kuuntelevat kannattajiensa enemmistön toiveita, se tapahtuu syksyllä.
Yhtään merkittävää yhteiskunnallista edistysaskelta ei ole otettu helposti. Ihmiset ovat aina joutuneet kamppailemaan yhdenvertaisuuden puolesta.
Minä ja monet muut vihreät osallistumme lauantaina jälleen kerran Helsinki Priden kulkueeseen tukeaksemme yhdenvertaisuutta.
Koska kamppailla me aiomme.