Viikko 24: Enemmän ja parempia ympäristöveroja

Maanantaina puhuin Paasitornissa ääni eurovaalivalvojaisten jäljiltä kirjaimellisesti käheänä. Alustin Suomen Akatemian uuden ilmastotutkimusohjelman työpajassa tieteellisen tiedon tarpeista ilmastopoliittisessa päätöksenteossa.

Paraskaan tutkimus ei valitettavasti auta, jos se ei tavoita päätöksentekijöitä. Keskustelussa todettiin, etteivät tutkijoiden arviointikriteerit kannusta riittävästi tutkimustulosten viestimiseen ja yhteiskunnalliseen keskusteluun osallistumiseen.

Tiistaina ympäristövaliokunnassa kuultiin asiantuntijoita asunto-osakeyhtiölaista. Lain kokonaisuudistus on iso paketti. Palataan siihen syksyllä, kun valiokunta alkaa laatia mietintöään.

Valiokunnan jälkeen Vihreiden tuore puheenjohtajisto palaveerasi työnjaosta ja aikatauluista. Sitten ilmasto- ja energiapolitiikan ministerityöryhmä käsitteli mm. liikenteen biopolttoaineita ja ydinvoimahakemusten aikataulua.

Istunnossa eduskunta keskusteli liikeaikalaista eli kauppojen sunnuntaiaukiolosta. Vihreiden alkuperäisen esityksen voi lukea täältä. Jätin myös kirjallisen kysymyksen vapaan ja avoimen lähdekoodin ohjelmistojen edistämisestä.

Puolueen verotyöryhmässä pohdimme verotuksen kehittämistä. Julkisen talouden kestävyysvajeen paikkaaminen edellyttää tuoton kartuttamista ja ilmastokriisin ratkaiseminen ympäristöohjaavuuden vahvistamista. Ideoita piisaa – niistä lisää tuonnempana.

Iltapäivällä tapasin vielä Foresight Canadan Ruben Nelsonin. Hän kertoi tulevaisuudentutkimuksesta Kanadassa. Pohdimme yhteistyömahdollisuuksia.

Illan vietin hallituspuolueiden kesäjuhlassa pääministerin virka-asunnolla Kesärannassa. Rupattelin kollegoiden kanssa koleassa ilmassa mm. passilaista ja ALKU-hankkeesta. Korvasienikastike oli hyvää.

Keskiviikkona jatkoin hallitusryhmän ja valiokunnan kokouksista puoluetoimistolle, jossa vietettiin työntekijöiden toimistopäivää. Puoliltapäivin eduskunnan Intia-ystävyysryhmä tapasi maan uutta Suomen-suurlähettilästä Om Prakashia.

Lähes kaikissa maanosissa vuosikaudet diplomaattina työskennellyt Prakash kertoi, että Intia selviää taloustaantumasta melko vähin kolhuin vahvojen kotimarkkinoiden ansiosta. Juttelimme myös mm. kasvissyönnistä ja Intian parlamenttivaaleista.

Ennen istuntoa piipahdin kuulemassa BMH Technologyn ja ST1:n jätteenkäsittelymallista. Firmojen ”Tyrannosaurus” lajittelee sekajätteestä kuivaa jätettä polttoon ja märkää bioetanolin raaka-aineeksi.

Illaksi siirryin Tampereelle valtuustoon. Heikki sai kopioitua asialistan koneelleni parin kymmenen minuutin säädön jälkeen. En ole aivan vakuuttunut kaupungin sähköisestä kokousjärjestelmästä.

Valtuusto käsitteli mm. tilinpäätöstä, Sähkölaitoksen sotkuja ja valmisteilla olevaa kaupunkistrategiaa. Kehuin strategialuonnosta, mutta kaipasin enemmän kunnianhimoa.

Esimerkiksi Lahti tavoittelee strategiassaan ilmastopäästöjen puolittamista vuoteen 2025 mennessä. Kaupungin energiatehokkuutta pitää parantaa reippaasti, ja Tampere tarvitsee nollaenergiarakentamisen koealueen. Ennaltaehkäisyä pitää vahvistaa läpi leikkaavana teemana.

Jouduin lähtemään kokouksesta kesken ehtiäkseni yöksi Helsinkiin. Kokouksen lopulla hyväksyttiin vihreiden kirjoittama ja Vasemmistoliiton esittämä ponsi, jolla tiukennettiin tasa-arvotavoitteita.

Torstain aloitin kokoomuksen ja vihreiden eduskuntaryhmien ympäristöveroseminaarissa. Erinomaiset alustajat toivat esiin lukuisia tapoja, joilla verotuksen ympäristöohjaavuutta voitaisiin parantaa. Esimerkiksi Sitran Juha Kostiainen ehdotti, että maan myyntivoittojen verotuksessa tulisi ottaa huomioon sijainti yhdyskuntarakenteessa.

Kommenttipuheenvuorossa luettelin kymmenen mahdollista ideaa ympäristöverotuksen kehittämiseksi. Listaan kuuluivat mm. ruoan hiilikuormaan perustuva vero, erillinen veroluokka sähkölämmitykselle ja tienkäyttömaksut (joiden yhteydestä ympäristöveroihin tosin kiistellään). Julkaisin aiheesta myös tiedotteen.

Selontekotiimin ja eduskuntaryhmän kokousten jälkeen istunnossa ensin keskusteltiin ja lopulta äänesteltiin yötä myöten. Välillä hihittelin Ari Vatasen lausunnoille “järkivihreydestä”. Nukkumaan pääsin aamuyhden aikoihin.

Perjantaiaamuna olin puoluetoimistolla suunnittelemassa kesän viestintää ja puoluehallituksen kokouksessa. Istunnon jälkeen tulevaisuusselonteon ministeriryhmä evästi jatkotyötä.

Ylen Summeri-nuortenohjelma julkaisi sivuillaan jakson, jossa minuakin haastateltiin. Välillä vastasin Helsingin Sanomien kysymyksiin tuulivoiman tulevaisuudesta Suomessa.

Lauantaina sain vihreän mummonpyörän, jota testasin heti matkalla kuntosalille. Illalla käväisin Jyväskylässä ala- ja yläasteen aikaisen luokkani istujaisissa. Pohjimmiltaan ihmiset tuntuvat muuttuneen 15 vuodessa vain vähän.

Sunnuntain valmistelin kotona alkavan viikon töitä.

One Response

  1. Minkälaista se moottoriurheilumiehen puheissa niin “hihitytti” ja “tirskutti”? Vaikka Vatasella on tapana päästellä Ranskan kokosia sammakoita niin ei paljo kuule Oras enää naurata sun maksuton arvovalinta ja “järjetön” moralisointi vihreyskään?

    /O

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *